Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić: Okorjelost čovjekova srca jedan je od uzroka koji rastače obitelj

Rim (IKA )

Šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je u nedjelju 7. listopada u Hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima u Rimu koncelebrirano euharistijsko slavlje na kojem su, uz hrvatske svećenike studente, prisustvovale dvije skupine hodočasnika, jedna iz župe sv. Jurja – Stari Pazin sa župnikom Željkom Zecom, te druga, sastavljena od stotinjak krizmanika iz Hrvatske katoličke misije sv. Ante u Frankfurtu s njihovim voditeljima fra Željkom Ćurkovićem i fra Kristijanom Šilićem.

Biskupa i sve prisutne na početku mise pozdravio je vicerektor Zavoda i crkve Sv. Jeronima vlč. Marko Đurin. U homiliji mons. Rogić, osvrćući se na temeljnu temu nedjeljnih čitanja – bračnu zajednicu, istaknuo je da je brak božanska ustanova koju je Bog naumio od postanka svijeta te osvrćući se na današnje prilike naglasio da „ako samo na tren pogledamo današnju situaciju vidjet ćemo koliko je bračna zajednica u krizi. Dosta je spomenuti neke statistike da se u mnogim gradovima svaki treći ili četvrti brak rastavlja”.

Govoreći o dostojanstvu čovjeka mons. Rogić naglasio je da je Bog čovjeka stvorio kao svoga suradnika kojemu je povjerio rađanje novoga života kroz obitelj i bračnu zajednicu. „U obitelji se rađa život, razvija i odgaja. Tu je prva škola čovječnosti, prvi uzori svake vrijednosti i vjere. Kroz obitelj otkrivamo radost života, učionicu ljubavi i sebedarja koji ostaju za cijeli život.” Okorjelost čovjekova srca jedan je od uzroka koji rastače obitelj, donosi nove definicije obitelji suprotne Božjem zakonu naglasio je mons. Rogić. Na kraju homilije pozvao je sve da ovu nedjelju prikažu kao nedjelju obitelji u kojoj „neka svatko pogleda koliko se trudi oko sloge, jedinstva, vjernosti i radosti u svojoj obitelji. Ne postoji li koja ‘okorjelost srca’ i u meni da zbog – kako naš narod kaže – moje zadrtosti’, ne ide sve dobro, ne ide uvijek lijepo i veselo kako bi trebalo”.

Mons. Rogić sudjeluje u Rimu na Biskupskoj sinodi o mladima kao izaslanik Hrvatske biskupske konferencije te boravi u Papinskom Hrvatskom zavodu Sv. Jeronima.