Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško predvodio proslavu 380. obljetnice dolaska franjevaca u Krapinu

Krapina (IKA)

Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško je na svetkovinu sv. Katarine Aleksandrijske, u četvrtak 25. studenoga 2021., predslavio euharistiju u franjevačkom samostanu u Krapini, povodom proslave 380. obljetnice djelovanja fratara u tom gradu i 340. obljetnice postavljanja glavnoga oltara u samostanskoj crkvi.

Uz oca biskupa misu su suslavili gvardijan o. Franjo Tomašević, dekan Krapinskog dekanata preč. Vladimir Drnetić, braća franjevci te svećenici Krapinskog dekanata.

Nakon pozdravnih riječi o. Tomaševića, biskup Šaško je u uvodu istaknuo da na najljepši i najdublji način kroz slavlje euharistije želi franjevcima čestitati 380. obljetnicu postojanja i djelovanja u Krapini. Njihova prisutnost nije odvojiva od tamošnjih ljudi, njihovih života, domova i rada, te povijesti koja obuhvaća događanja mnogo šira od Krapine.

Drugi je povod činjenica da su franjevci s vjernicima baš pred sadašnjim glavnim oltarom očitovali svoju pobožnost i čašćenje, čuvali živom molitvu i prenosili novim naraštajima vjeru i kršćanske vrijednosti, nadahnute ljubavlju Isusa Krista i primjerom kršćanskoga svjedočenja svete Katarine.

Mons. Šaško u homiliji je povezao naviještena čitanja s proslavom jubileja, istaknuvši da je mjesto na kojemu se nalaze franjevački samostan i crkva u neposrednoj blizini pećine Hušnjakovo, boravišta ljudi iz davnih vremena, koje je prvi otkrio baš franjevac, otac Dominik Antolković, a kasnije znanstveno obradio Dragutin Gorjanović-Kramberger. „Ovdje lakše postajemo svjesni svoje vremenitosti i čudesnoga otajstva stvaranja svijeta i čovjeka, kao i pitanja o smislu i svrsi ne samo ljudskoga postojanja, nego i upućenosti jednih na druge, međusobne povezanosti, suosjećanja, ljubavi, čežnje za neprolaznim“, rekao je.

Potom se osvrnuo na Rangerovu fresku koja prikazuje sv. Antuna Padovanskoga, apostola govorenja i sv. Ivana Nepomuka, apostola svete šutnje te na ostalo umjetničko uređenje unutrašnjosti crkve.

„Čuli smo (u prvom čitanju) zahvalu Bogu kao Spasitelju: ‚Spasio si tijelo moje od propasti, od zamke prijevarna jezika, od usana što laži kuju… Duša moja bijaše blizu smrti.‘ I u toj riječi vidimo smisao prikaza na fresci“, primijetio je biskup.

„U Poslanici Rimljanima susreli smo predivno ohrabrenje u optužbama, u osudama, u najtežim životnim prilikama, koje pogađaju i tijelo i dušu: nevolja, tjeskoba, progonstvo, glad, golotinja, pogibao, mač. ‚Ubijaju nas dan za danom‘ – piše Apostol, a ono što pobjeđuje jest Božja ljubav koja nas je u Kristu uzljubila. A Evanđelje sadrži uistinu nenadmašivu Isusovu riječ: ‚Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti.‘ Kako li je samo ta rečenica zvučala u srcu svete Katarine!“

„Isus triput govori: Ne bojte se – vi vrijedite. Vrijediš više nego…  Ne zbog toga jer proizvodiš, radiš, potvrđuješ se ili si uspješan, nego zbog toga jer postojiš, darovano poput vrabaca, slabašno poput vlasi, u Božjim rukama. Iznad tebe je Božja briga, u tebi je njegov Duh. Ondje gdje se nama čini da mi završavamo, Bog započinje. I ovaj oltar svjedoči ono što će ostati poslije nas na zemlji: Božja prisutnost i dar koji omogućuje da za svakoga, da i za siromašne i bijedne, i grješne i umorne, razočarane i tjeskobne, bude mjesta između muke i radosne gozbe vječnosti, u prostoru neba prema kojemu nas vodi zagovor svete Katarine“, zaključio je biskup Šaško.

U molitvi vjernika, molilo se za franjevce da i nadalje budu vođeni Evanđeljem i da hrabro naviještaju spasenje svakom čovjeku. Također se spomenulo i svih franjevaca, prijatelja i dobročinitelja koji su se ugradili u franjevački zajednicu u Krapini od njezina osnutka, kao i svih onih koji su se preselili u vječnost.

Na kraju mise fra Franjo je zahvalio predsjedatelju, svećenicima, svojoj subraći, suradnicima i prijateljima franjevačke zajednice te svima nazočnima.

Vjernička zajednica se za proslavu pripremala devetnicom s duhovno-molitvenim programom i misama koje su predslavili provincijal HFP-a sv. Ćirila i Metoda o. Milan Krišto, bivši gvardijani o. Rikard Patafta, o. Petar Žagar, o. Ferdo Posavec, o. Franjo Jurinec, domaći župnik vlč. Davor Štuljan, vojni dekan u Đakovu preč. Vladimir Mandura, preč. Vladimir Drnetić, dekan i župnik Župe Sveti Križ Začretje te župnik u Đurmancu o. Vlado Mustač.

Također je održano predstavljanje knjige Marije Hlebec „Pođi u šumu i zagrli stablo“ uz glazbeni program Snježane Elčić i Alojzija Vešligaja. Isto tako, u priprave za proslavu upriličeni su koncert na orguljama te koncert u čast sv. Katarini koji je izveo samostanski zbor. Prikazan je i kratki film o životu sv. Katarine Aleksandrijske.