Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško predvodio sprovodne obrede i misu zadušnicu za vlč. Jurja Župančića

Samobor (IKA/TUZN)

Sprovodnim obredima koje je u ponedjeljak 2. siječnja na gradskom groblju Otruševec (Samobor) predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško okupljena zajednica svećenika i vjernika oprostila se od preminulog svećenika Jurja Župančića.

Biskup Šaško u uvodnim riječima istaknuo je da “smo ovdje pred jednim životom koji je na zemlji trajao sedamdeset i sedam godina, od čega su pedeset i dvije godine svećeništva. Ovdje smo pred zvanjem kojemu je temeljno poslanje naviještati da ljudski život nije stvoren za raspadljivost prolaznoga, nego za besmrtnost i ispunjenost u Božjemu zagrljaju” te dodao da je “sav kršćanski život obilježen upravo vjerom da je Krist pobijedio smrt i čovjeku otvorio vrata novoga života koji nema kraja. I u toj vjeri nastojimo živjeti svoje dane na ovome svijetu, u radosti što nam je Bog darovao svoga Sina i po njemu Duha Svetoga, da nas tješi u svakoj našoj kušnji i nevolji te da čuva pogled naše duše u sigurnosti zajedništva sa svetima i pokojnima u nebeskoj slavi.”

“Dok tako razmišljamo i danas pribiremo sjećanja, nemoguće se ne zapitati što bi bilo s našim životima da nema svećenika. Zato je svaka svećenička smrt i sprovod novi poticaj da molimo za svećenička zvanja, da Božja prisutnost bude vidljivija, ta s njome budemo radosniji”, naglasio je biskup Šaško.

Dekan Samoborsko-okićkog dekanata i župnik Župe sv. Anastazije, mučenice u Samoboru preč. Ivica Cik prisjetio se života vlč. Župančića te istaknuo bogati svećenički život ispunjen pastoralnim djelovanjem.

Na osobit način od vlč. Župančića oprostili su se i vjernici Župe sv. Josipa Radnika u Klinčim Selima – Zdenčina koji su napomenuli kako se vlč. Župančić vjernicima svojim pastirskim radom nesebično davao učeći ih kako biti dobar čovjek i dobar vjernik.

Nakon sprovodnih obreda uslijedilo je misno slave u župnoj crkvi Sv. Anastazije, mučenice, u Samoboru koje je predvodio mons. Šaško u zajedništvu sa svećenicima koji su došli iskazati svoju zahvalnost  prema pokojnom svećeniku i uputiti molitvu za njegovu dušu.

U homiliji biskup Šaško rekao je kako je svećenik služitelj Kristova dara vječnosti. “S pravom se kaže da je svećenik dragocjen zbog toga jer je navjestitelj Božje istine, djelitelj Božjih otajstava, posadašnjitelj Kristove žrtve” istaknuo je propovjednik i nadodao da će “netko i svećeništvo vidjeti tek kao jedno od zanimanja i možda plemenitih poziva, ali ono u konačnici nije nošeno zemaljskim razlozima. Istina je: i mi svećenici prolazimo kušnje da svoj poziv gledamo u svjetlu zemaljskih traženja, postignuća i uspjeha, ali istinska vrijednost nalazi se u služenju vječnosti, u donošenju vječnosti drugima.”

“Svećenik je – kako kažemo – službenik Crkve, ali je baš zato pozvan biti ponajprije službenik Božje ljubavi i vječnosti. Svećenički je život takav da je protegnut u vremenu ali uvijek uprisutnjuje i dodiruje vječnost”, zaključio je biskup Šaško.

Pjevanje su predvodili zborovi Župe sv. Josipa Radnika, Klinča Sela – Zdenčina i Župe sv. Anastazije u Samoboru, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.