Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško razgovarao s predstavnicima roditeljâ odgojitelja

Zagreb (IKA)

Uime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško i biskupski vikar za pastoral i kancelar preč. Marko Kovač primili su u utorak 7. prosinca u Nadbiskupskome duhovnom stolu u Zagrebu predstavnice korisnikâ prava na mjeru „roditelj-odgojitelj“, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Sastanku su prisustvovale predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko, članica iste Udruge Mirela Đuđa, izvršna direktorica udruge U ime obitelji Željka Markić, osnivačica Inicijative Djeca su budućnost Ljiljana Dragić i Sanja Ivček iz iste Inicijative.

Predstavnice korisnika mjere „roditelj-odgojitelj“ su duboko zabrinute zbog namjere vlasti Grada Zagreba da izmjenom uvjeta u velikoj mjeri smanji ili čak ukine njihova postojeća prava kao roditelja odgojitelja. Biskupa su podrobnije upoznale s posljedicama koje bi donijelo izglasavanje takve odluke u Skupštini Grada, zahvaćajući ne samo Zagreb nego i hrvatsko društvo u cjelini.

U razgovoru je istaknuto da bi takvi potezi zagrebačkih vlasti bili iznimno štetni i neshvatljivi, budući da bi se time dokinula stečena prava i stvorila pravna nesigurnost koja onemogućuje legitimna očekivanja i ozbiljno planiranje života obitelji te ujedno jača ionako snažno nepovjerenje prema gradskim i državnim institucijama. Uviđa se da je uvjeravanje o dobrobiti „vraćanja žena na tržište rada“ političko zavaravanje u okolnostima u kojima se ne osiguravaju uvjeti za život i rast djece, dokidajući važnu demografsku mjeru i nanoseći veliku štetu svim ranjivim kategorijama djece.

Biskup Šaško izrazio je potporu u pravednim nastojanjima i u promicanju nezamjenjive važnosti roditelja i njihove brige za djecu u suvremenim društvenim previranjima i u suočenosti Hrvatske s problemima koji svoj korijen imaju poglavito u nepoštivanju otajstva djeteta, očeva, majki i obitelji.

Zagrebačka nadbiskupija osjetljivost prema tim pitanjima pokušava što snažnije svjedočiti na razne načine, a možda je najvidljivija u podupiranju obitelji s petoro i više djece, što traje već više od dvadeset godina (od 2000.). Te su potpore izražene financijskom pomoći, u skladu s mogućnostima, i jasnim znakom blizine: prisutnošću Nadbiskupovih delegata, biskupa ili drugih svećenika, u slavljima krštenja takve djece.

Te su vrjednote naglašene i u nedavnome (3. prosinca 2021.) susretu predstavnika inicijative „’Djeca su budućnost“ s Predsjednikom i Ravnateljicom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. A da je ta potpora mnogo šira, vidljivo je i iz priopćenja s 50. sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u kojoj je istaknuto „da bi u sadašnjim, posebice demografskim okolnostima, bila štetna bilo kakva ishitrenost i neosjetljivost prema roditeljima i obiteljima kojima je takva pomoć potrebna, a važna je za cjelokupno hrvatsko društvo. S druge strane, dokidanja pomoći takve naravi bila bi pogubna, ako bi se radilo o odlukama s ideološkim predznakom.“

Na to se biskup Šaško nadovezao primjedbom da se još iz doba socijalizma provlači dojam i potpuno pogrješan način shvaćanja i govora u kojemu se za oca i, posebno, za majku, koja se brine za svoju djecu kod kuće, kaže da „ona nigdje ne radi“, „da nema posla“. Takav se stav nalazi kao podloga i ispod sadašnjih obescjenjivanja roditeljskoga poziva i odgojiteljskoga rada.

Jasno je da društvo koje je neosjetljivo prema otajstvu djeteta sebi oduzima životnost i budućnost, zatvarajući se u ozračje koje se neizbježno guši u sebičnosti iz kojih proizlaze raznovrsni sukobi.

Biskup je roditeljima odgojiteljima zahvalio na njihovu trudu, jer se – bez prizvuka patetike – smije reći da se ta zauzetost, s jedne strane, tiče velikoga broja djece za koju se skrbe, a s druge se strane tiče izgrađivanja mentaliteta koji je dragocjen za Zagreb i za cijelu hrvatsku domovinu.

Izražena je nada da će odgovorno biti razmotrene sve okolnosti i dobrobiti koje donosi mjera „roditelj-odgojitelj“ te ju poboljšavati i jačati. Donošenje odluke o ozbiljnome narušavanju ili dokidanju do sada stečenoga ponajprije bi nanijelo nepravdu izravno uključenima. Osim toga, to bi bilo proturječje smislu predbožićnoga vremena koje sada žive kršćani, tim više što i Grad Zagreb ističe svoju privrženost došašću, adventu.

Na kraju susreta, biskup Šaško je zazvao Božji blagoslov na prisutne i na sve koji velikodušno služe boljitku novih naraštaja, a posebice (najmanjoj) djeci.