Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško u Sesvetskoj Sopnici krstio sedmo dijete u obitelji Vučković

Zagreb (IKA)

Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško krstio je malenu Mariju, sedmo dijete u obitelji Roberta i Ivane (rođ. Anušić) Vučković za vrijeme središnjeg euharistijskog slavlja Prve korizmene nedjelje 21. veljače u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu.

Biskup Šaško je na početku slavlja pozdravio sve nazočne na misi i čestitao supružnicima Vučković na odvažnom osobnom i hrvatskom opredjeljenju za život, te im je zahvalio za dar djeteta. Pozvao je sve da mole za obitelj Vučković i za sve druge obitelji, posebno kršćansko-hrvatske da u današnja, nešto neizvjesnija vremena budu otvorene životu.

„Živimo u ozračju u kojemu se govori: Što će vam toliko djece; ta se žrtva ne isplati. A roditelji otvoreni daru života kažu: U tome se ne radi o isplativosti, nego o ljubavi i radosti. Životne neprilike ponavljaju: Više djece stvara više poteškoća. A obitelji s više djece pokazuju da su djeca blagoslov. Čuje se primjedba da puno djece oduzima slobodu, a oni nam govore: Djeca u životu obitelji su prostor nove slobode. Kažu da se o više djece ne može kvalitetno brinuti, a oni nam kažu: to je možda točno tamo gdje se isključi ljubav. Toliko puta čujemo da kao narod izumiremo, a ovakve obitelji poput proroka svjedoče: Ne ograničujte Gospodina! Niti jedan plan, ni politički ni gospodarski, koji ne računa s Bogom, ne donosi dobro!“, naglasio je biskup u homiliji.

Misu su suslavili gvardijan i župnik fra Zdravko Dadić, samostanski i župni vikar fra Stipo Karajica, fra Božo Lujić i fra Ante Crnčević. Krsna kuma malenoj Mariji je Magdalena Majić.

Nakon slavlja župnik fra Zdravko je u ime zajednice franjevaca svećenika i cijele župne zajednice čestitao roditeljima i kumi na daru djeteta preporođenog u sakramentu svetog krštenja, istaknuvši da je to prvi tako bogat dar djece u jednoj obitelji, nadamo se ne i posljednji u tri desetljeća postojanja župe. Uz prigodnu čestitku i dar od zagrebačkog nadbiskupa kardinala Bozanića zaželio je da im Bog dadne snage te u poteškoćama koje prate obiteljski život i odgoj djece pronađu radost, smisao i ispunjenje življenja, moleći Gospodina da udijeli još takvih obitelji otvorenih životu.

Ponosni i sretni članovi obitelji Vučković uglas kazuju da se ne plaše novoga života, jer za sada imaju sve ono što i druge obitelji i s manje djece imaju, a imaju duhovnu i materijalnu potporu i razumijevanje domaćih franjevaca i župne zajednice u kojoj sretno i zadovoljno žive kršćanski i obiteljski život. Supružnici Vučković Robert (41) i Ivana (37), uz najmlađu Mariju, imaju još Valentinu (19), Tomislava (16), Lanu (11), Davida (7), Jakova (6) i Petra (4).