Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević čestitao Židovima blagdane Roš Hašana, Jom Kipur i Sukot

Požega (IKA)

Predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za odnos sa Židovima i muslimanima požeški biskup Antun Škvorčević uputio je u ponedjeljak 26. rujna glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelu Da-Donu i glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Lucianu Moši Preleviću čestitku povodom blagdana Roš Hašana, Jom Kipur i Sukot. Čestitku prenosimo u cijelosti.

Blagdan Roš Hašana te Jom Kipur i Sukot dozivaju u svijest židovskoj zajednici i svima onima koji su s njom povijesno povezani, stvoriteljsko djelo Svevišnjega, svjedočanstvo njegove blizine svome narodu na putu oslobođenja, iskaz njegove vjernosti i pružena ohrabrenja pomirenjem i čišćenjem. Od srca čestitam navedene blagdane Vama i svim članovima židovske zajednice u Hrvatskoj.

Roš Hašana – početak židovske Nove godine, kao i blagdan Jom Kipur i Sukot snažno podsjećaju kako novost nije stvarnost prvenstveno kozmičke naravi, nego je duboko povezana s odnosom između Boga i čovjeka te su poticaj baštinicima Abrahamove vjere na zauzetije promišljanje o mjestu koje Svevišnjemu daju u sadašnjem trenutku svoga postojanja i vrijednostima po kojima oblikuju osobni, obiteljski i društveni život.

Sa željom i molitvom da Božji blagoslov prati Vas, Vašu obitelj i sve cijenjene članove židovske zajednice u Hrvatskoj, srdačno Vas i s osobitim poštovanjem pozdravljam.