Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević pohodio Kaznionicu u Požegi

Požega (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je na Veliku srijedu, 5. travnja 2023. Kaznionicu u Požegi.

S djelatnicima Kaznionice na čelu s ravnateljem Zvonimirom Leopoldovićem, mons. Škvorčević uputio se najprije k spomeniku nedužno zatočenim ženama u požeškom zatvoru tijekom komunističke vladavine, među kojima je bila i službenica Božja Marica Stanković, da bi se prigodom Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupiji ondje pomolio i upalio lampione na spomen onih koje su bile progonjene, ponižavane i zatvarane zato što su bile vjerne Bogu i svome rodu.

Podsjetio je kako je nedavno preminuli svećenik Josip Devčić kao zatvorski dušobrižnik zajedno s predsjednicom Hrvatskog društva političkih zatvorenika Kajom Pereković bio inicijator podizanja navedenog spomenika. Zatim je u velikoj dvorani Kaznionice zajedno sa zatvorskim dušobrižnikom Ivicom Bošnjakom i tajnikom Matejom Silukovićem biskup predvodio euharistijsko slavlje za osobe i djelatnike koji se nalaze u toj ustanovi.

U pozdravu je kazao da korizma i Veliki tjedan podsjećaju da je čovjek biće duha i duše. Ustvrdio je da je svima potrebno budno i čisto srce, jer se bez njega teško može nositi samoga sebe i okolnosti u kojima se čovjek nalazi. Potaknuo je nazočne da se pokaju za sve ono što je u njima mračno i izgubljeno te otvore svoja srca Božjoj vedrini.

Započinjući homiliju požeški biskup je rekao da Isus u Evanđelju dana poziva na zaustavljanje pred samim sobom i vlastito propitkivanje o tomu kakav je tko čovjek po stavovima koje oblikuje u svom srcu i djelima koja čini.

Spomenuo je da pri tom valja slijediti Isusov pristup u Evanđelju, koji učenicima predstavlja svoj identitet polazeći od tvrdnje da je on došao dati sebe za druge, predati sebe u smrt. Nasuprot njemu nastupa Juda, jedan od dvanestorice, koji sebe predstavlja kao čovjeka koji želi za trideset srebrnjaka izdajnički predati Isusa Židovima u ruke da ga smaknu.

Propovjednik je upozorio da se pritom susreće iznenađujući božanski način djelovanja. Dok se u Judinom srcu, pomračenom zlom i pohlepom za novcem rađa odluka „predati“ svoga Gospodina njegovim neprijateljima i na taj ga način izdati, istovremeno Isus ostvaruje dragovoljno predanje sama sebe Ocu „za nas“ i prolijeva svoju krv za spas svijeta. Po svojoj muci, smrti i uskrsnuću Isus nas uvjerava da je Bog sav „za nas“, i poziva da uskladimo svoj život s njegovim načinom djelovanja – kazao je biskup.

Protumačio je sudionicima slavlja koliko je smisleno da provjeravaju sebe kakvi su ljudi upravo polazeći od pitanja jesu li u svom djelovanju „za druge“ ili usmjereni isključivo na sebe, i svoju sebičnost u kojoj ostaju izgubljena, prazna bića. Ustvrdio je kako tek živeći poput Boga „za druge“, mi istinski pronalazimo sebe u dimenzijama punine i smisla našeg postojanja. Kazao je da to ima veliko značenje i za sve one koji se nalaze u Kaznionici, u kojoj postaje život dobar – ne prvenstveno po standardu ili nečem drugom što im je osigurano u toj ustanovi – nego po odnosu koji žive jedni prema drugima. Pozvao ih je da krenu od svoje duše i srca, potrude se da do njih dopre Božja moć ljubavi te ne ostanu samo na onom izvanjskom, nego iskuse kako je lijepo biti čovjek po duhovnim stvarnostima kao što su ljubav, radost, milosrđe, praštanje – jednostavno život za druge. Kazao im je neka nikada ne isključe Boga iz svog života, da po svakodnevnoj molitvi i djelima plemenitosti njegova blizina bude njihova snaga. Dodao je da Bog i u ovoj ustanovi želi biti prisutan s njima i za njih, da bi njegovim „za nas“ bili jači od svih životnih nevolja pa i same smrti te ostvarivali svoje dostojanstvo. Poželio je da im u tom svjetlu Uskrs bude radostan.

Na svršetku svete mise jedna zatvorenica zahvalila je biskupu Škvorčević za njegov dolazak, za blizinu koju im je iskazao te mu je čestitala Uskrs, uručivši mu na dar ručni rad koji su izradile zatvorenice. Zahvaljujući na riječima i čestitci, biskup je kazao sudionicima slavlja da su i u toj svetoj misi postali dionici Isusova „za nas“ na križu i tako ušli u Božji životni dinamizam. Zaželio im je da im on bude snaga u okolnostima u kojima se nalaze. Zahvalio je dušobrižniku Ivici Bošnjaku za sve što čini u Kaznionici, kao i ravnatelju i drugim djelatnicima ustanove.