Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević primio pakračko-slavonskog episkopa Jovana

Požega (IKA)

Prije svetkovine Bogojavljenja po Gregorijanskom kalendaru te Badnjaka i Božića po Julijanskom kalendaru u Biskupskom domu u Požegi u utorak 5. siječnja susreli su se predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog požeški biskup Antun Škvorčević, te pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk.

Premda je biskup Antun primio božićnu čestitku od svih episkopa u Hrvatskoj na čelu s mitropolitom Porfirijem i bratski im uputio dobre želje na isti način, čestitao je Božić episkopu Jovanu i po njemu svim drugim episkopima i usmenim putem. Istaknuo je kako je znakovito da božićno ozračje zbog spomenutih kalendarskih razlika traje kod nas duže vremena, što pridonosi njegovoj duhovnoj punini, napose u srcu vjernika koji ga slave sudjelovanjem na liturgijskim slavljima. Episkop Jovan je izrazio zahvalnost za primljene čestitke te je poželio da svetkovina Božića i Bogojavljenja i drugi blagdani božićnog vremena snažnije povežu sve kršćane i obogate ih duhovnim dobrima.

Biskup Antun i episkop Jovan spomenuli su se smrti patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija, kao i priprema za izbor novog patrijarha, koji bi se trebao održati 18. veljače ove godine. Razgovarali su o više pitanja kršćanskog djelovanja u sadašnjim okolnostima, napose obilježenima ugrozom koronavirusom i potresom u Zagrebu te u Petrinji, Glini i Sisku, naglasivši kako su trenutne nevolje snažno povezale ljude u iskazivanju solidarnosti napose prema žrtvama potresa, te su gotovo nestale podjele na nacionalnoj, političkoj i drugim razinama, i postoje samo stradalnici i oni koji im pomažu. Naglasili su kako nevolje i patnje u Božjem naumu zacijelo imaju duboko značenje, koje se otkrivaju kad ih se promatra polazeći od Isusove muke i smrti. Biskup Antun je spomenuo nastojanja Caritasa Požeške biskupije da u spomenutom smislu, ne praveći nikakve razlike među žrtvama, potresa nastoji pružiti pomoć svim unesrećenima te je o tome jučer razgovarao u Sisku s biskupom Vladom Košićem, a telefonski s gornjokarlovačkim episkopom Gerasimom Popovićem.

S obzirom na crkvena i društvena pitanja, biskup i episkop složili su se oko potrebe da dvije Crkve nastoje u današnjem izazovnom vremenu promicati zajedničke evanđeoske vrijednosti, svjedočiti ih u našoj javnosti te i na taj način biti u službi razumijevanja i pomirenja. Dotaknuli su se i onoga što se čini u traganju za povijesnom istinom o osobama i događajima, napose iz teške ratne prošlosti i potrebe da im se pristupa s osobitom osjetljivošću za njihovu složenost, kako se neutemeljenim i neodgovornim tvrdnjama ne bi pridonosilo svijesti koja ne oslobađa umove i savjesti te ne izgrađuje sadašnje odnose među ljudima i Crkvama, nego ih se namjerno zaoštrava i služi društvenim podjelama, oduzimajući svima dostojanstvo.

Biskup i episkop osvrnuli su se na važnost nastavka susreta predstavnika dviju Crkava, koji bi strpljivo i kontinuirano trebali razmatrati napose pitanja od pastoralnog značenja. Među njima je biskup Antun spomenuo mješovite ženidbe, kao prvenstvenu temu radi koje je kardinal Franjo Kuharić, predsjednik Jugoslavenske biskupske konferencije predložio 1982. godine patrijarhu Germanu da se osnuju komisije dviju Crkava, koje će ju razmatrati, ali ona do danas nije došla na red. Izrazili su uvjerenje da će nakon izbora novog patrijarha Srpske pravoslavne Crkve katolički biskupi i pravoslavni episkopi u Hrvatskoj u povezanosti sa Svetim Sinodom nastaviti svoje susretanje te razmotriti i pitanja vezana za mješovite ženidbe.

Biskup Antun i episkop Jovan dogovorili su se da središnji molitveni susret Požeške biskupije prigodom Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana bude u katoličkoj župnoj crkvi u Pakracu, u subotu 23. siječnja ove godine u 18 sati. Susret je završio za bratskim stolom.