Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević se susreo s ravnateljima požeških škola

Požega (IKA)

Na početku nove školske 2023./2024. godine požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 5. rujna 2023. u požeškoj katedrali misu zaziva Duha Svetoga. Nakon slavlja u prostorima župnog doma na poziv župnika Maria Večerića susreo se s ravnateljima požeških osnovnih i srednjih škola te učeničkog doma.

U prigodnoj riječi biskup Škvorčević je kazao ravnateljima da je upoznat s njihovim zahtjevnim poslanjem te da im upućuje pozdrav posebnog poštovanja i zahvalnosti. Istaknuo je da je u demokratskom društvu jedno od temeljnih prava roditelja da slobodno i u skladu s vlastitim uvjerenjem izaberu odgoj i obrazovanje, za koje država treba osigurati logistiku.

Kazao je da se s demokratskim promjenama u Hrvatskoj dogodio pomak i u tom pogledu, te roditelji služenjem Crkve mogu izabrati za svoju djecu i katoličke škole. Spomenuo je da one nisu konkurencija nego svojevrsna komplementarnost javnim školama i nisu zatvoren sustav, te se zauzeo za međusobnu suradnju u tako važnoj zadaći kao što je cjelovit odgoj i obrazovanje mladih naraštaja.

Spomenuo je i problem smanjenog broja djece u školama, naglasivši da se pokatkad dobiva dojam da se o njemu mnogo priča a malo poduzima potrebne korake, te da treba prihvatiti onaj broj mladih koji postoji i učiniti sve što je moguće s obzirom na njihovu osobnu izgradnju i uvođenje u društvo utemeljeno na prokušanim vrijednostima.

Zahvalio je ravnateljima za sve što u tom pogledu nastoje suradnički ostvarivati. Susret je nastavljen zajedničkim domjenkom u ugodnom ozračju, tijekom kojeg su se biskup i ravnatelji mogli u nevezanom razgovoru upoznati sa stanjem pojedinih škola i njihovim djelovanjem.