Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Štambuk predvodio proslavu Gospe Karmelske u Selcima

Selca / Brač (IKA)

Umirovljeni hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk predvodio je u petak 16. srpnja svetkovinu Gospe Karmelske u rodnoj župi u Selcima na otoku Braču.

Gospa Karmelska naslovnik je te bračke župe i nekadašnje „stare crkve” te je ujedno i Dan općine.

Biskup Štambuk večernju euharistiju slavio je u crkvi Krista Kralja u zajedništvu s generalnim vikarom Hvarske biskupije Stankom Jerčićem, zatim domaćim župnikom Ivicom Babićem, franjevcima iz samostana Svetoga Martina u Sumartinu koji poslužuju župe Sumartin, Novo Selo i Povlja te pristiglim svećenicima.

„U hramu tvom te pozdravlja ovaj puk Gospe Karmelska, želeći tvoj blagoslov, tvoju blizinu i tvoju ljubav. Zamolimo je da nam vjeru čuva”, rekao je u uvodu mons. Štambuk, pozdravljajući vjernike koji su se okupili na slavlje župne zaštitnice, a koji su pristigli i iz okolnih naselja koja pripadaju Općini Selca. Pozdravio je nazočne svećenike, zatim redovnice, zahvalivši im na brižnosti za župu, a na poseban način domaćega župnika, zaželjevši mu Božju snagu u brizi za povjerene mu vjernike.

„Ljudima jednom stajat ćeš pred očima, k’o mira znak, ko izvor utjehe. I bit ćeš vez, što zemlje dno i neba vrh u jedno spaja. I bit ćeš most, od molitava tkan, od suza nit, i u lûk svit, nad jazima i crnim vodama, što čovjeka će dijeliti od Boga”, tim riječima pjesme Vladimira Nazora biskup Štambuk počeo je homiliju, dodavši kako otočanin Nazor pjesmom ustvari časti Majku Božju te ju veliča kao izvor mira i utjehe.

„Nekako osjećam da se to, dragi vjernici, događa i uz ovaj nama dragi blagdan Gospe Karmelske, kada dolazeći k njoj, dolazimo i jedni drugima. Dolazimo ostvarivati ljudsku i kršćansku povezanost. Stvaramo, kako pjeva Nazor, most koji nas povezuje, most koji povezuje nas s Marijom. Taj most stvara radost, stvara radosni događaj koji nas obvezuje i za buduće dane našega života”, istaknuo je biskup Štambuk, razlažući tekst Nazorove pjesme. Naglasio je kako je Marija majka koja nas sve želi zagrliti i primiti u svoje društvo. „Marija nas želi oplemeniti, ona nas želi izliječiti, želi nam pomoći da jedni drugima budemo zdravlje, oslobođenje od ljudskih bolesti, da jedni drugima budemo na poticaj prema dobru i zajedništvu. Marija je vez ‘što zemlje dno i neba vrh u jedno spaja’”, rekao je u homiliji mons. Štambuk.

Umirovljeni biskup trootočke biskupije ukazao je i na poteškoće te izazove s kojima se kao vjernici, ali i narod, susrećemo u posljednje vrijeme.

„Okružuje nas jedna nesigurnost. Okružuje nas nešto što ne možemo dovoljno protumačiti i razumjeti. Nesretna korona nas prati i izluđuje. Ne da nam normalno i ljudski disati. S nama ide na spavanje i ustajanje, s nama živi. I nije to ugodan život. No blagdan Majke Božje htio bi nam pružiti ruku. Marija nas potiče i poziva: Dijete moje, kad osjetiš da ljudska stvar nije u dobrom funkcioniranju, da ne ide dobrim putem, pokušaj naći put do Boga. Ne zaboravi na molitvu. Molitva je jača od srca i od uma. Molitva je jača i od ljudskoga oružja. Molitva je jača i od korone. Molitva stvara sigurnost u nama ljudima. Nemojte zaboraviti na molitvu. Ona će vas očeličiti i ojačati”, rekao je, između ostaloga, biskup.

„Osobito žalim zbog djece koja u ovim nesretnim danima nemaju normalno djetinjstvo, žalim zbog mladih što se ne mogu radovati jedni drugima, zbog roditelja koji ne znaju što će biti sutra, ali žalim i nas stare koji moramo od vas mlađih potražiti utočište. Žalim ovakav svijet i izražavam mu sućut. Ali zato ne žalim vas koji štujete Majku Božju. Tko Mariju ljubi taj se neće izgubiti”, poručio je okupljenim vjernicima.

Po završetku misnoga slavlja održana je svečana procesija u kojoj su mladi na svojim ramenima nosili kip Gospe Karmelske ulicama mjesta, uz sudjelovanje brojnih vjernika i njihovih gostiju. Pjevanje marijanskih pjesama predvodio je župski zbor Krista Kralja.

U završnoj riječi pred crkvom Krista Kralja biskup Štambuk pozvao je vjernike da u životu ostvaruju ljudske i kršćanske vrijednosti. „Neka Gospa Karmelska blagoslovi vaše obitelji. Ostanite na nogama i kao ljudi i kao kršćani. Neka vas Bog po zagovoru Gospe Karmelske čuva od svakoga zla duše i tijela”, poručio je umirovljeni hvarski biskup.