Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Štironja krstio peto dijete u obitelji Radmanić u Župi sv. Blaža u Vodnjanu

Vodnjan (IKA/TU)

Porečki i pulski biskup Ivan Štironja na drugu korizmenu nedjelju, 25. veljače 2024. krstio je u Župi sv. Blaža u Vodnjanu Kristijana – peto dijete u obitelji Radmanić iz Vodnjana, izvijestio je Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije.

Krštenje je bilo tijekom koncelebriranog misnog slavlja pro populo u župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu. Misu je predvodio biskup, a suslavili su kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić i vodnjanski župnik vlč. Damir Štifanić.

Biskup je u uvodu pozdravio okupljene i izrazio radost zbog krštenja Kristijana. Istaknuo je značenje njegovog imena, „Kristijan – to je ono što smo svi mi, to je naše ime. Mi svoje ime crpimo iz imena Krista Gospodina. Kamo uranjamo krštenjem? U Krista, svoga Spasitelja i Otkupitelja. Kao Crkva radujemo se krštenju ovoga djeteta i sjećamo se svoga krštenja kada smo na Krista nakalemljeni“, kazao je biskup.

Na početku propovijedi biskup Štironja je povezao krštenje petog djeteta u obitelji Radmanić s liturgijskim čitanjem, prvim –  koje donosi primjer praoca Abrahama, koji se potpuno predao Božjoj volji te s evanđeljem, koje donosi događaj preobraženja na Taboru. Glas Božji: „Ovo je Sin moj Ljubljeni. Slušajte ga!“, poziv je svim ljudima na poslušnost svomu Stvoritelju, naglasio je biskup te dodao: „Vršenje volje Božje uvijek je prostor susreta i komunikacije s Bogom, prostor u kojemu Bog poziva na poslušnost, a čovjek se odaziva. Bog na kraju blagoslivlja poslušnost čovjekovu i nagrađuje.“

Mons. Štironja je potom govorio o Bogu kojega se ne može vidjeti, ali se njegov glas može čuti, osjetiti i doživjeti. „Boga se ne može dotaknuti očima, ali ga se može dotaknuti srcem, intelektom. Bog je na osobit način u čovjekovu životu prisutan po savjesti koja je Božji glas u biću svakoga pojedinca, glas koji pomaže razlikovati dobro od zla“, rekao je propovjednik te naglasio da su svi ljudi, a osobito kršćani, pozvani čuti, slušati i u život pretočiti ono što Bog govori.

Biskup Štironja je posebno ohrabrio Kristijanove roditelje. „Svoj brak i svoju obitelj podložili ste volji Božjoj. Otvorili ste se životu i prihvatili Božje zapovijedi, osobito zapovijed ljubavi kao svoj put. Neka i dalje vaš život bude Isus, koji je Put, Istina i Život. Na dar vaše bračne ljubavi, Bog je odgovorio blagoslovom brojne djece. Neka se i dalje u vašem životu vrši Božja volja.“

Propovjednik je ohrabrio u vjeri i prisutne vjernike. „Slušajmo Boga i ne bojmo se. Onaj tko sluša Boga, Božje zapovijedi i Božju riječ ima blagoslovljenu sadašnjost i zajamčenu sretnu budućnost. O tomu govori i primjer praoca našega Abrahama, kojemu je bila čast i milost poslušati što Bog kaže. Abraham je slušao besprijekorno Boga, bio mu podložan te i svoga sina Izaka učio da tako isto čini. Izak je od svoga oca Abrahama naučio slušati i poštivati Boga. Tako se prenosio blagoslov s koljena na koljeno. To je put obraćenja i put do blagoslovljene i sigurne budućnosti“, kazao je biskup.

Na kraju propovijedi biskup Štironja je pozvao okupljene na molitvu za duhovna zvanja. „Želimo li biti blagoslovljeni; želimo li imati sretnu budućnost evo nam puta – slušati Sina Božjega i živjeti po njegovom svetom evanđelju. Tu njegovu radosnu vijest pretočiti u život. To ne znači da neće biti križeva. Abrahamov je veliki križ bio da se odrekne sina, ali je to spremno prihvatio. Bog je njegovu spremnost na žrtvu stostruko nagradio. Kad Bog nešto traži, on u isto vrijeme puno daje. To znaju najbolje roditelji svećenika, redovnika i redovnica. Među njima ima sinova jedinaca i kćeri jedinica. Dragi roditelji, ne budite srca tvrda ako Bog zatraži neko od vaše djece da pođe u svećenički i redovnički stalež. Ne budite srca tvrda! Dapače, i molite na tu nakanu. Molite da nam Gospodin podari brojne i svete svećenike, redovnike i redovnice preko kojih ćemo moći čuti i poslušati Božju riječ i Božji glas“, poručio je.

Obitelj Radmanić živi u Vodnjanu. Majka Stefani po struci je socijalni pedagog, otac Krunoslav je stolar. Prije Kristijana obitelj je blagoslovljena s još 4 sina. Zoran ima 12 , Stjepan 10, Ivan 9 i Marijan 4 godine. Kuma na krštenju Kristijanu je bila vjeroučiteljica i župna suradnica u vodnjanskoj Župi sv. Blaža Tajana Kovačić, izvijestio je Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije.