Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Štironja predvodio proslavu Petrova u Bogdašićima

Bogdašići (IKA)

U bokeljskoj župi Bogdašići u utorak 29. lipnja svečano je proslavljena župna svetkovina sv. Petra, a središnju euharistiju predslavio je kotorski biskup Ivan Štironja ispred župne crkve.

U homiliji mons. Štironja upoznao je vjernike sa životom apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, te je istaknuo njihovu važnu ulogu u životu i nastanku prve Crkve. „Danas častimo svoje nebeske zaštitnike, ali u isto vrijeme častimo svoje uzore, jer sv. Petar i Pavao su nam uzori i primjer kako treba nasljedovati Krista. Stoga se prisjetimo barem nekih crtica iz njihova života. Vrlo je važno ne zaboraviti da su obilježili prvo stoljeće kršćanstva. Petra je Isus osobno pozvao u službu i on se je odazvao. Nije vagao nego je ostavio mreže i pošao za Učiteljem. Zato je i dobio milost da ga prvi prepozna kao Sina Boga živoga i ispovjedi vjeru. Imao je i on padova u svom životu, ali je iskreno zbog toga žalio i kajao se. Na kraju je darovao svoj život za vjeru i za spasenje duše“, rekao je kotorski biskup.

Zatim se osvrnuo na svetački primjer apostola Pavla. „Savao koji je nakon obraćenja dobio ime Pavao, imao je posve drugačiji put. Veliki progonitelj kršćana, postao je najveći propovjednik kršćanstva. Sjećamo se onoga čudesnog događaja kod Damaska, gdje je oslijepio i doživio viđenje. Ukazao mu se Isus kojega je progonio. Savao nije shvaćao da progoneći apostole i njihove učenike progoni zapravo i Isusa i cijelu kršćansku zajednicu. No Isus mu je otvorio oči i pomogao mu shvatiti da ubijajući one koji su povjerovali u Krista, progoni i ubija samoga Krista. Progledavši vlastitim očima, zavolio je Isusa i postao jedan od najvećih propovjednika Evanđelja. Na kraju je dao život za Krista i njegovu Crkvu.“

Tijekom mise biskup Štironja podijelio je sakrament potvrde osmero vjeroučenika. Posljednji put je podjela tog sakramenta u toj župi slavljena na Petrovdan prije 11 godina. Stoga se biskup u homiliji obratio i krizmanicima. „Dragi krizmanici! Došli ste primiti darove Duha Svetoga da bi vas Gospodin izbavio od svakoga zla i darovao vam svoje nebesko kraljevstvo. Kada se susretnete s nekim vršnjakom s kojim biste željeli održati vezu, onda izmijenite svoje adrese i brojeve mobitela. Danas uspostavljate kontakt s Isusom i njegovim Svetim Duhom. On vam nudi svoju pomoć da budete i ostanete mudri i razumni; nudi vam savjet i jakost; poziva vas da vaš život bude na slavu Božju, da se znadete pravilno služiti sposobnostima koje vam je on darovao i da mu prilazite s posebnim osjećajem  poštovanja“, poručio je otac biskup krizmanicima.

Pjevanje su združenim snagama predvodili župni zborovi iz Bogdašića i Stoliva.

Na kraju mise vjernicima se obratio župni upravitelj don Dražen Kraljić koji je iskoristio priliku zahvaliti prije svega dragome Bogu i svetom Petru za lijepo vrijeme, zatim predslavitelju, kao i svojim župljanima i svima onima koji su pomogli da proslava protekne lijepo i svečano. Na kraju mise vjernici su krenuli u procesiju prateći pjesmom i molitvom kip sv. Petra, a potom su se u crkvi poklonili njegovim moćima, piše na mrežnoj stranici Kotorske biskupije.