Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Štironja predvodio proslavu zlatnog jubileja sestara ančela

Dubrovnik (IKA)

Kotorski biskup Ivan Štironja predslavio je u četvrtak 18. kolovoza svečanu misu u crkvi sv. Marije Krucifikse pri samostanu službenica Milosrđa na dubrovačkim Pilama, u povodu 50. obljetnice polaganja redovničkih zavjeta osam sestara.

Zlatni jubilje proslavile su s. Anđela Ćesić, s. Janja Bošković, s. Milenka Žižić, s. Vida Maslać, s. Neđa Šutalo, s. Bosa Biuk, s. Anica Mlinarić i s. Jandra Pisac. Misu su sulavili generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan i o. Vinko Maslać.

Na početku slavlja provincijska poglavarica službenica Milosrđa s. Mariangela Galić istaknula je da je smisao slavlja i jubileja zastati i obnoviti svijest darovanosti vlastitog postojanja te Bogu zahvaliti za prijeđeni put i ponovno obnoviti svoje predanje.

„Danas želimo ovim slavljem, zajedno s vama, uzdići hvalu Trojedinom Bogu za sve čime vas je u svojoj ljubavi i milosrđu kroz proteklih 50 godina redovničkog života obdario, kao i za dar svake pojedine od vas baš ovoj redovničkoj obitelji službenica Milosrđa koju je time izgrađivao i obogatio“, rekla je provnicijalka Galić.

Sestre su obnovile svoje redovničke zavjete riječima: „Presveto Trojstvo, pozivaš me da priznam ljepotu i besplatnost tvoje ljubavi, podrži moju slobodnu odluku da se posvetim Bogu na njegovu slavu, slijedeći Krista po njegovu primjeru kroz cijeli život. Potvrđujem zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti prema konstitucijama službenica Milosrđa te se svim srcem darujem ovoj redovničkoj obitelji da milošću Duha Svetog uz pomoć Djevice Marije i sv. Marije Krucifikse postignem savršenu ljubav u zajedništvu sa svojim sestrama u službi Bogu i Crkvi osobito bolesnima, siromašnima i malenima.“

U homiliji je biskup Štironja pozdravio sve slavljenice, svih osam sestara, istaknuvši da su one već 50 razreda u Isusovoj školi i da se on sigurno raduje zbog njihovog dugogodišnjeg poniznog i požrtvovnog služenja.

Osvrnuvši se na prvo čitanje o Abrahamu, usporedio je život sestara s Abrahamovim životom, primijetivši da su i one napustile svoj rodni kraj, otišle ondje gdje ih je Bog slao i zbog toga ih je Bog blagoslovio i učinio blagoslovom onima koji su ih susretali. Ohrabrio ih je da tako nastave i dalje, s istim mladenačkim oduševljenjem, čvrstom vjerom i ljubavlju kao kada su dale svoja obećanja, iako vrijeme kada su došle u samostan, nije isto vrijeme kao sada.

„Večeras smo se okupili oko Isusa, zajedno s vama, vašom zajednicom i obiteljima, slavimo Oca nebeskog kojemu ste prije 50 godina darovale svoje živote, dajući obećanja, zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti. Da ste to ozbiljno mislile i odgovorno shvatile i učinile 29. kolovoza 1972. potvrđuje i ova današnja večer“, kazao je biskup.

Dodao je da Boga slave, ali i zahvaljuju mu za službu sestara jubilarki, za sve sate molitve i pjesme, razmatranja i klečanja, za sate služenja sestri i braćama na polju djelovanja koje im je Crkva i redovnička zajednica povjerila.

Biskup Štironja zahvalio je i svim obiteljima, osobito roditeljima sestara, svima koji su ih pratili na redovničkom putu te pozvao sve da se zajednički mole za nova duhovna zvanja da u crkvama ne bi presušila živa vrela.