Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Stojanov primio ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Zagreb (IKA)

Skopski biskup i strumičko-skopski eparh Kiro Stojanov primio je u srijedu 15. lipnja 2022., u Biskupskoj rezidenciji u Skopju, u kurtoazni posjet ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grilića Radmana, izvijestili su iz strumičke Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja.

Ministar Grlić Radman bio je u pratnji veleposlanice Republike Hrvatske u Sjevernoj Makedoniji Nives Tiganj, predstojnik Ureda za jugoistočnu Europu i proširenje Europske unije Stribora Kikereca i ostalih članovi Ministarstva, koji borave u radnom posjetu Makedoniji.

Biskup Stojanov zahvalio je Vladi RH za sve napore i potporu Katoličkoj Crkvi u Makedoniji, preko Veleposlanstva RH i Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, kao i Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

Potom je spomenut povijesni posjet Svetog Oca Makedoniji i njegovo veliko značenje za zemlju, čija je trogodišnjica nedavno obilježena. Tom prigodom objavljena je monografija pod naslovom „Povijesni posjet Svetog Oca – prvi makedonski doček papi Franji“, kao i zbornik radova „Katolička Crkva u Makedoniji kroz povijest“.

Ministar Grlić Radman je u razgovoru prenio pozdrave koje je biskupu uputio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Potom je izrazio potporu makedonskom narodu za trud, predanost i konkretne korake koji su poduzeti za početak pristupnih pregovora s EU-om. Ujedno je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Katoličkom Crkvom u Makedoniji te puna podrška budućoj suradnji, s posebnim naglaskom na suradnju na kulturnom području.