Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Svalina s hrvatskim katolicima u Aucklandu

Auckland (IKA)

Gotovo dvije stotine hrvatskih katolika okupilo se na svetkovinu Svih svetih 1. studenoga u župnoj crkvi Sv. Križa u Hendersonu u Aucklandu na Novom Zelandu kako bi zajedno sa srijemskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom, nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem i voditeljem HKC Wollongong fra Ivom Tadićem slavili euharistiju na hrvatskom jeziku i podijelili radost susreta.

Predvodeći misno slavlje biskup Svalina ohrabrio je okupljene da ustraju u čuvanju vjerničkog i nacionalnog zajedništva te da u skladu sa svojim životnim situacijama po primjeru i zagovoru svih svetih teže svetom i kreposnom životu. Naglasio je i povezanost nebeske i zemaljske Crkve koja se na poseban način očituje u svetkovini Svih svetih i Spomenu svih vjernih mrtvih.

Na koncu misnoga slavlja upoznao je nazočne, od kojih neki i sami potječu od tamo, sa situacijom i izazovima života u današnjoj Srijemskoj biskupiji te izrazio nadu da će se po molitvama vjernika pronaći svećenik koji bi služio ovoj, jednoj od najstarijih hrvatskih katoličkih misija u svijetu, koja već više od deset godina nema vlastitog pastira. Potaknuo je nazočne i da mole za nova duhovna zvanja i za Domovinu i za iseljeništvo.

Euharistijsko gostoprimstvo članovima HKM Auckland pružio je domaći župnik fra Sebastian Fernandes, kapucin iz Indije. Zajedništvo je nastavljeno i poslije mise u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva u Aucklandu.

Ranije istoga dana biskup Svalina se zajedno s ravnateljem Markićem i franjevcem Bosne Srebrene Tadićem te predstavnicima Misije u Aucklandu Mirkom Rosandićem, Vinkom Ćurinom i Draganom Šarićem susreo s generalnim vikarom Aucklandske biskupije mons. Bernardom Kielyjem i časnom sestrom Jane O’Carroll zaduženom za etničke misije. U srdačnom razgovoru razmijenili su stavove i vizije vezane uz budućnost hrvatskog dušobrižništva u Biskupiji Auckland te o mogućnosti dolaska hrvatskog svećenika koji bi pastoralno skrbio o brojnim vjernicima hrvatskog podrijetla, koji su ostavili dubok trag u povijesti i značajno doprinose boljitku novozelandskog društva, o čemu su se gosti iz Domovine mogli osvjedočiti vozeći se ulicama Aucklanda koje se npr. zovu: Vodanovich Rd, Vitasovich Ave, Bosnyak Dr, Vinograd Dr ili pak posjetivši aucklandaku katedralu u kojoj su hrvatski vjernici još 1908. postavili prikaz Kalvarije.

Pohod hrvatskim katolicima u Oceaniji biskup Svalina i ravnatelj Markić nastavljaju posjetom HKC Canberra, izvijestilo je Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.