Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Večerin: „Bolesnici su dragocjeni članovi Crkve“

Subotica (IKA)

Na spomendan Gospe Lurdske 11. veljače, kada se u Crkvi slavi Svjetski dan bolesnika, subotički biskup Slavko Večerin prvi puta posjetio je svjetovni dom za starije osobe „Villa Ancora” koji se nalazi na Paliću u Subotici i pripada tamošnjoj župi Marije, Kraljice svijeta.

Biskup je prilikom posjeta slavio misu u koncelebraciji s mjesnim župnikom Josipom Leistom i djelatnikom ekonomata Subotičke biskupije Józsefom Koleszárom.

Nakon dolaska u ustanovu, biskup je izjavio da je radosna srca prihvatio poziv palićkog župnika Leista i ravnateljstva Doma za stare „Villa Ancora” jer je znao da će se na spomendan Blažene Djevice Marije, koji među vjernicima uživa veliko štovanje, susresti sa stanovnicima doma, te će toga dana misu prikazati za njih: za bolesne i stare, njihove njegovatelje, za liječnike, za medicinsko osoblje i za druge djelatnike domova, kao i za obitelji bolesnih i starih. Došli su gotovo svi, njih 38, izuzev starih koji se nalaze u bolesničkoj postelji. U prigodnoj homiliji bolesne i stare, koji su nekada bili aktivni članovi Crkve, usprkos odmakloj dobi ili stanju bolesti, biskup je nazvao važnim i dragocjenim vjernicima. Njihove ruke iz dana u dan sklopljene na molitvu, predstavljaju, po riječima biskupa, neopisivo blago za sve nas. Stoga su oni i dalje aktivni članovi Crkve, sukladno trenutačnom stanju. Mnogi su od njih živjeli sadržajan i pobožan vjernički život, a ravnateljstvo ovoga doma vodi skrb i o njihovim sadašnjim duhovnim potrebama. Već nekoliko godina postoji plodna suradnja između „Villa Ancore” i župe na Paliću. Leist mjesečno obilazi stanovnike doma, koji se svaki puta ozbiljno pripravljaju za taj susret, vodeći računa o datumu dolazećeg događaja. Osim mjesečne ispovijedi i svete pričesti Prvim petkom, za Uskrs i Božić vlč. Leist posljednjih nekoliko godina slavi misu u domu.

Biskup Večerin je ponašanje i stav ravnateljstva Doma ocijenio kao pohvalno i primjereno i za druge u pogledu duhovne skrbi za korisnike Doma. Ujedno je izrazio nadu da će i ostali domovi za starije osobe koji djeluju na teritoriju grada Subotice također poduzeti korake kako bi njihovi stanari usprkos životnom dobi ili bolesti mogli i u sklopu doma prakticirati svoju vjeru. Na kraju mise biskup je molio za zagovor Gospe Lurdske da bolesnima, starima, njihovim liječnicima, njegovateljima i obiteljima udijeli milost da mogu s vjerom nositi križ i svakodnevno se suobličavati Kristu Patniku, te iz njegova lica crpiti snagu za svakodnevni život, razvijajući nadu u život nebeski. Prije podjele blagoslova, biskup je stanovnike i djelatnike doma iznenadio prigodnim poklonom: svakoga od njih darovao kolačem, koji simbolizira zalogaj ljubavi.

Po završetku mise vlč. Leist i ravnateljstvo doma uputili su riječi zahvalnosti biskupu za ovaj vid skrbi izražene prema vjernicima bolesnima i starima.