Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Večerin predvodio proslavu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Bačkoj Palanci

Bačka Palanka (IKA)

Subotički biskup Slavko Večerin slavio je svečanu euharistiju proštenja u srijedu 8. prosinca u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Bačkoj Palanci, a suslavio je mjesni župnik vlč. František Gašparovsky sa svećenicima Bačkog dekanata.

Tumačeći misna čitanja, biskup Večerin je rekao da je dolazak Boga među nas bio moguć zahvaljujući velikom Marijinom prilikom naviještenja. „Zbog toga ‘da’, Isus je započeo svoje putovanje putovima čovječanstva. Počeo ga je u Mariji, provevši prve mjesece života u majčinu krilu: nije se pojavio kao već odrasla i jaka osoba, već je prošao sav životni put ljudskog bića. Bio je u svemu jednak nama, osim u jednome: grijehu. Zato je izabrao Mariju, jedino stvorenje bez grijeha, bezgrešnu. U Evanđelju, jednom jedinom riječju, naziva ju se „milosti puna” (Lk 1, 28). To znači da u njoj, koja je odmah puna milosti, nema mjesta za grijeh. Marija odgovara na Božju ponudu riječima: „Evo službenice Gospodnje”. Ne kaže: „Ovaj put ću izvršiti Božju volju, stavit ću se na raspolaganje, a kasnije ću vidjeti…”. Njezin „da” je potpun, za čitav život, bezuvjetan. To je najvažniji „da” u povijesti, ponizni „da” koji ruši oholi praiskonski „ne”, vjerni „da” koji liječi neposlušnost, spremni „da” koji je sušta suprotnost sebičnosti grijeha“, kazao je propovjednik.

„Za svakog od nas postoji povijest spasenja, sačinjena od tih „da” i „ne”. Ponekad smo, međutim, stručnjaci za polovična „da”: sjajni smo u glumljenju da ne razumijemo dobro ono što bi Bog htio od nas i naša nam savjest sugerira. Znamo biti i prepredeni pa da ne bismo rekli pravo i istinsko „ne” Bogu kažemo: „Oprosti, ne mogu”, „ne danas, već sutra”, „bit ću bolji sutra, sutra ću moliti, sutra ću činiti dobro”. A ta nas lukavost udaljava od „da”, udaljava nas od Boga i dovodi nas do „ne”, do „ne” grijeha, do „ne” osrednjosti. To je onaj poznati „da, ali…”. Tako, međutim, zatvaramo vrata dobru, a zlo iskorištava ta krnja „da”. Svaki od nas ima u srcu jednu zbirku takvih nepotpunih „da”. Svaki potpuni „da” Bogu rađa nove povijesti: reći Bogu „da” je doista „originalno”, iskonsko, a ne grijeh, koji nas čini starima iznutra“, kazao je biskup. „S velikodušnošću i povjerenjem, poput Marije, recimo danas, svaki od nas, ovaj osobni „da” Bogu“, zaključio je subotički biskup mons. Slavko Večerin.