Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Yao Shun: Sporazum Kine i Svete Stolice pomaže u pastoralnom radu

Vatikan/Kina (IKA)

Biskup Joseph Yang Yongqiang izrazio je u intervjuu za Agenciju Fides nadu da kineska i sveopća Crkva mogu zajedno napredovati na sinodalnom putu čineći dobro ljudima, izvijestio je 16. studenog 2023. Vatican News.

Agencija Fides intervjuirala je dvojicu kineskih biskupa koji su sudjelovali u listopadu 2023. na Sinodi – biskupa Antonia Yao Shuna i biskupa Josepha Yanga Yongqianga. „Bila mi je velika čast sudjelovati na ovom važnom susretu. Zajedno s biskupom Josephom Yangom išli smo predstavljati Crkvu u Kini. Također sam vrlo zahvalan na Papinom pozivu“, rekao je biskup Yao Shun govoreći o listopadskoj Sinodi, gdje je zajedno s drugim biskupom donio stvarnost Crkve u svojoj zemlji, nailazeći – kaže – na „obzir“ i želju da se nauči više od ostalih sudionika susreta.

Sporazum Svete Stolice i Kine poboljšava odnose

O dokumentu koji je prije pet godina otvorio novu eru u odnosima između Vatikana i Pekinga, biskup Yao Shun, koji vodi dijecezu Jining/Wumeng, govori o „prevladavajućem mišljenju“, prema kojem se Privremeni sporazum smatra „vrlo značajnim i važnim, budući da utire put promicanju integracije i jedinstva između Crkve u Kini i sveopće Crkve te olakšava pastoralni rad i naviještanje evanđelja Crkve u Kini“, kao i doprinos poboljšanju odnosa između Kine i Svete Stolice.

Crkva nudi utjehu

„Prvo poslanje nas kineskih katolika“, nastavlja biskup, jest iskazati milosrđe prema svima. „Nama je doista stalo do potreba društva, posebice onih siromašnih i napaćenih, i nastojimo im pomoći na sve načine“, uvjerava, dodajući da „određeni broj mladih i odraslih traži i prima krštenje“ privučeni „dobrim primjerom župljana“ te „ljubavlju, ohrabrenjem i utjehom koju im mjesna Crkva pokazuje“.

Biskup Yang Yongqiang: neka Crkva u Kini uvijek čini dobro

Drugi kineski biskup prisutan u Rimu u listopadu također je izrazio slične osjećaje, zahvalan Papi što je tijekom Sinode imao „priliku podijeliti svoje putovanje vjere slušajući ono drugih“. Biskup Joseph Yang Yongqiang – biskup Zhoucuna, u kineskoj pokrajini Shandong, također je govorio za Fides, prisjećajući se osobito dijela svog života kao kršćanin, a potom i kao svećenik, s prvim pastoralnim obvezama u nekim selima. „Sviđao mi se pastoralni rad u župi, a također i rad u sjemeništu – primijetio je – tako da sam ostao puno radno vrijeme uključen u crkvene poslove pokrajine. Suočio sam se s mnogim problemima i kušnjama, ali s Gospodinom u srcu, sve je radost“, kazao je. Njegova nada je da „Crkva u Kini i sveopća Crkva mogu zajedno napredovati na sinodalnom putu u Isusu Kristu, slaveći Gospodina i čineći dobro ljudima“, izvijestio je Vatican News.