Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi u Srbiji: Nove Upute svećenicima za Veliki tjedan i Uskrs tijekom izvanrednog stanja

Beograd (IKA)

U subotu 4. travnja uoči Nedjelje muke Gospodinove mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski, svim svećenicima Beogradske nadbiskupije uputio je nove Upute tijekom izvanrednog stanja koje su donijeli katolički biskupi Srbije, a koje se odnose i na slavlje nadolazećeg Velikog tjedna i svetkovine Uskrsa.

Pozivajući svećenike da se i dalje drže svih uputa struke i Vlade, a koje su vezane uz suzbijanje pandemije, u poticajnom i ohrabrujućem pismu nadbiskup Hočevar svećenicima ističe kako je „za Crkvu kao Zaručnicu Kristovu najvažnije da je svaki svećenik na svome mjestu, da svim srcem služi Božju službu u vrijeme kada je dogovoreno, da je vjernicima svećenik uvijek dostupan putem telefona i da je crkva sa Presvetim Sakramentom barem u određeno vrijeme, što treba biti napisano i objavljeno na crkvi, otvorena za osobnu molitvu vjernika“.

Pozvao je svećenike da i dalje potiču vjernike da se svakoga dana u 18 sati sjedine u molitvi i euharistijskom slavlju koje svi mogu pratiti putem Facebook stranice i YouTube kanala Nadbiskupije iz kapelice Pohoda Blažene Djevice Marije u Nadbiskupskom ordinarijatu.

Moleći za hrabrost svih svećenika Nadbiskupije u ovim trenucima, nadbiskup Hočevar u pismu napominje kako će na internet stranici Nadbiskupije ovih dana biti bogatog sadržaja za čitanje, razmišljanje i razgovor.

„Internet stranice sada postaju naša Blagovijest koja neće biti objavljena u tiskanom izdanju, kaže nadbiskup Hočevar.“

U nastavku donosimo detaljne upute katoličkih biskupa Srbije svećenicima tijekom izvanrednog stanja. Valja podsjetiti kako su Odredbe katoličkih biskupa u Republici Srbiji za liturgijska slavlja i posjet crkvama za vrijeme trajanja izvanredne situacije biskupi donijeli još 19. ožujka te da su ove Upute svećenicima tijekom izvanrednog stanja nadopuna prvih Odredbi s obzirom na razvoj situacije sa širenjem koronavirusa.


UPUTE SVEĆENICIMA TIJEKOM IZVANREDNOG STANJA

Dragi svećenici!

Ovu tešku situaciju epidemije izazvane koronavirusom svi mi teško proživljavamo, osobito zbog odsustva vjernika s misnih slavlja i u svakodnevnom životu naših župa. Ipak, ne malaksajmo duhom, nego ustrajmo u molitvi i radosnoj nadi, kako bismo mogli doživjeti blizinu Gospodina koji nas „tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog“ (2Kor 1,4). Prihvatimo stoga i iskoristimo ovo vrijeme „pustinje“ kao prigodu za vlastito obraćenje i intenzivniji susret s Gospodinom.

Ujedno, dio vremena posvetimo administraciji, osobito ukoliko ju uslijed drugih obveza i pastoralnog angažmana nismo uspjeli cjelovito voditi, pa je ovo dobra prigoda da nadoknadimo sve manjkavosti.

Ovdje vam želimo pružiti nekoliko općenitih uputa u svezi snalaženja tijekom izvanrednog stanja, kao i smjernice za proslavu Velikog tjedna i Uskrsa, a prilažemo vam i Dekrete Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata i Apostolske pokorničarne, koji se odnose na ovu izvanrednu situaciju.

OPĆE UPUTE I OBAVIJESTI

 • Odredbe o obustavi svih javnih bogoštovlja, koja su stupile na snagu 19. ožujka 2020. u 12 sati, do daljnjeg ostaju na snazi, pa vas stoga pozivamo da ih se predano pridržavate. Osobito treba paziti da naše djelovanje ne izazove razdor među vjernicima, ukoliko unatoč zabrane pojedince ipak pripuštamo sakramentima, dok većina ostaje uskraćena. Pozovimo vjernike da putem medija prate liturgijska slavlja, te da u svojim domovima više vremena posvete molitvi, kako osobnoj tako i zajedničkoj, kao i čitanju Svetog pisma. Za slavlje dana Gospodnjeg u obitelji zbog zapriječenosti sudjelovanja na misi mogu se koristiti tekstovi pripravljeni za tu prigodu, koji se nalaze na linku: www.hilp.hr.
 • Sveta pričest se može podijeliti samo i isključivo kao popudbina, dok ostale vjernike potaknimo na duhovnu pričest, te ih uputimo na prigodne molitve za taj čin vjere. Nipošto nije dopušteno svetu pričest dijeliti izvan svete mise, pa ni na svetkovinu Uskrsa.
 • Pojedinačne svete ispovijedi se do daljnjeg odgađaju, a vjernicima koji bi se željeli ispovjediti preporučimo savršeno pokajanje, poučavajući ih da ono „oprašta lake grijehe, a postiže i oproštenje teških grijeha ako uključuje čvrstu odluku pristupiti sakramentalnoj ispovijedi, čim to bude moguće“ (KKC 1452). Ovdje podsjećamo da se posredstvom telefona i drugih sredstava komunikacije nikako i ni pod kojim uvjetima ne može podijeliti sakramentalno odrješenje grijeha.
 • Opće odrješenje, za koje smo vam u Odredbama od 19. ožujka 2020. po točkom 7 dali ovlast, u sadašnjoj situaciji ipak nije provedivo. Naime, primjena općeg odrješenja pretpostavlja postojanje velike potrebe i istodobnu prisutnost većeg broja vjernika (usp. kan. 961-963), što u sadašnjim okolnostima nikako nije moguće, te ovdje pojašnjavamo da kod nas ne postoji stanje u kojem bi se mogla primijeniti navedena mogućnost.
 • Bolesnička pomast neka se podjeljuje samo i isključivo u smrtnoj pogibelji, poštujući sve mjere opreza i zaštite od zaraze, a dovoljno je pomazanje samo na jednom dijelu tijela, pri čemu se može poslužiti i pomagalom (npr. štapićem za uši), uz izgovaranje propisane formule (kan. 1000).
 • Obred sprovoda neka bude kratak, uz najvažnije molitve, čitanje samo jednog odlomka iz Svetoga pisma i bez homilije. Neka se obred po mogućnosti obavlja vani. Ukoliko župnik, zbog zabrane izlaska starijim osobama od 65 godina, ne može izići obaviti sprovod, a da u okolici nema drugog klerika koji bi ga u tomu mogao zamijeniti, biskupi će u dogovoru s župnikom odrediti prikladnog laika koji će u ovoj iznimnoj situaciji predvoditi sprovodne obrede. Kod prijave sprovoda podsjetimo rodbinu da na obredu može biti prisutno samo nekoliko najbližih članova obitelji pokojnika, što je također propisano zaključkom Vlade (glasnik RS 43, od 27. ožujka 2020.), dok o poštovanju i preporukama skrbe civilne vlasti, a ne službenici Crkve.
 • Termini prvih pričesti i krizmi neka se u svim župama odgode do daljnjeg, a novi termini će se blagovremeno moći odrediti nakon što bude prošla epidemija i bude ukinuto izvanredno stanje.
 • Obveza služenja mise „pro populo“ odnosno za narod (usp. kan 534) jednako važi za sve župnike i upravitelje župa, s tim da ukoliko na određenu nedjelju ili zapovijedani blagdan u njegovoj biskupiji već ima primljenu vezanu nakanu, iznimno – dok traje izvanredno stanje – toj obvezi može udovoljiti koji drugi dan u tjednu.

VELIKI TJEDAN I USKRS

Hvalevrijedne su inicijative svećenika koji liturgijska slavlja prenose putem medija i interneta, te na taj način vjernicima omogućuju da se duhom uključe u liturgijska događanja. Pritom je važno paziti na dostojanstvo samoga slavlja, u čijem središtu nije celebrant nego Gospodin koga slavimo.

Cvjetnica

 • Za Spomen Gospodnjeg ulaska u Jeruzalem neka se uzme treći oblik (usp. Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, Dekret 154/20 od 25. ožujka 2020. [u daljnjem tekstu: Dekret 154/20]), kako to donosi Rimski Misal (od br. 16 pa nadalje), a ukoliko ima grančica, one se mogu blagosloviti (br. 5 i 6), te se misa nastavlja pokajničkim činom.
 • Ukoliko se grančice blagoslivljaju, neka se one poslije mise odlože na prikladno mjesto u crkvi ili ispred nje, kako bi ih vjernici – koji pojedinačno budu dolazili u crkvu – mogli uzeti i ponijeti kućama.

Misa posvete ulja

 • Misa posvete ulja se odlaže, a termin će u svakoj nad/biskupiji biti naknadno određen (usp. Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, Dekret 153/20 od 19. ožujka 2020. [u daljnjem tekstu: Dekret 153/20] i Dekret 154/20).
 • U slučaju potrebe, svećenici neka koriste bolesničko ulje od prošle godine, a oni koji ga nemaju mogu ga dobiti u Ordinarijatu.

Misa večere Gospodnje

 • Za slavljenje Misa večere Gospodnje bez naroda ove se godine svećenicima izvanredno daje ovlast (usp. Dekreti 153/20 i 154/20).
 • Pranje nogu i procesija na kraju mise se izostavljaju, a Svetotajstvo neka se ostavi u svetohraništu (usp. Dekreti 153/20 i 154/20). Neka svećenici prema mogućnostima odvoje vremena za „getsemansku uru“ odnosno za klanjanje.
 • Oltar neka se ogoli, kako to predviđa Rimski misal (br. 19), te iznesu križevi, a oni koji ostanu u crkvi, ukoliko je moguće, neka se zastru.
 • Večernju molitvu neka izmole oni svećenici koji ne budu u mogućnosti slaviti Misu večere Gospodnje.

Veliki petak

 • Podsjetimo vjernike da je na ovaj dan strogi post i nemrs, a ove godine ga u ovoj teškoj situaciji uzmimo još ozbiljnije, te ga namijenimo za oslobođenje od pošasti zaraze koronavirusom.
 • Ukoliko bude mogućnosti da vjernici pojedinačno dođu u crkvu, omogućimo im da je nađu otvorenu, a na ulazu neka vidno bude istaknuto da unutra istovremeno ne smije biti više od 5 osoba. Neka se križ nikako ne stavlja tako da ga vjernici mogu dodirivati ili ljubiti. Tamo gdje je to moguće neka se u predvečer pripravi „Božji grob“.

Služba Muke Gospodnje

 • U službi Muke Gospodnje, gdje postoje uvjeti da se ona dostojanstveno obavi, neka se doda 9 b. zaziv Sveopće molitve iz priloga.
 • Večernju molitvu neka izmole oni svećenici koji nemaju mogućnosti dostojanstveno obaviti službu Muke Gospodnje, a namjesto Prošnji neka uzmu Sveopću molitvu iz obreda službe Muke Gospodnje dodajući kao 9 b. zaziv molitvu iz priloga.

Velika subota

 • Ukoliko je moguće neka crkva bude otvorena kako bi vjernici imali mogućnosti pojedinačno ući i pomoliti se.
 • U župama gdje se običava blagosloviti jelo, neka se župnici pobrinu da vjernicima dostave prigodnu molitvu – prijedlog dostavljamo u prilogu – te neka oni na uskrsno jutro u svojim domovima blagoslove jelo.

Vazmeno bdjenje

 • U Vazmenom bdjenju, gdje postoje uvjeti da se ono dostojanstveno proslavi, neka se izostavi paljenje vatre, nego upalivši uskrsnu svijeću i izostavivši procesiju, neka se navijesti vazmeni hvalospjev (Exsultet), a u Krsnoj službi neka se samo obnove krsna obećanja, bez blagoslova zdenca (usp. Dekreti 153/20 i 154/20). Ostalo u bdjenju je prema rubrikama. Onamo gdje je običaj na kraju mise imati uskrsnu procesiju, ovaj put se i ona izostavlja.
 • Službu čitanja neka izmole oni svećenici koji nemaju mogućnosti dostojanstveno proslaviti Vazmeno bdjenje, pri čemu se preporučuje da uzmu sva čitanja s njihovim hvalospjevima i molitvama iz Službe riječi obreda Vazmenog bdjenja.

Dragi svećenici,
iako je naše javno djelovanje zbog epidemije vrlo ograničeno, pozvani smo skrovito živjeti svoje svećeničko poslanje osobnom molitvom, razmatranjem Božje riječi i slavljenjem svete misne žrtve. Krijepimo se obilno tom duhovnom hranom, kako bismo u ovo vrijeme velike kušnje vjernicima i cijelom svijetu mogli pružati utjehu i nadu. Neka naše riječi ljudima donose mir, ulijevaju pouzdanje u Božju providnost i pružaju utjehu osobito onima, čije duše ovih dana tište tjeskoba i strah.

Neka sve nas duboko proživljavanje vazmenih otajstava učvrsti u zajedništvu. Ne zaboravimo, Gospodin nam i danas govori svakomu od nas i cijelomu čovječanstvu: Hrabro! Ne bojte se! Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta. (usp. Mt 14,27. 28,20)

U tom duhu svima vama želimo blagoslovljen Veliki tjedan i sretan Uskrs!

Vaši biskupi:

Mons. Stanislav Hočevar SDB, s.r.
nadbiskup i metropolit beogradski

Mons. Djura Džudžar, s.r.
eparhijski biskup za grkokatolike

Mons. János Pénzes, s.r.
biskup subotički

Mons. Đuro Gašparović, s.r.
biskup srijemski

Mons. Martin Roos, s.r.
umirovljeni biskup temišvarski i
apostolski upravitelj zrenjaninski