Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Ante proslavljen u crkvi sv. Frane u Šibeniku

Šibenik (IKA)

Blagdan sv. Antuna Padovanskoga, sunaslovnika šibenske crkve sv. Frane – Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića, proslavljen je u utorak 13. lipnja 2023. slavljem osam misa.

U drevnoj šibenskoj franjevačkoj crkvi duboko je ukorijenjena i živa višestoljetna pobožnost sv. Anti, što to svetište čini stjecištem hodočasnika iz grada Šibenika i okolnih mjesta.

Mise su predslavili svećenici Šibenske biskupije i redovnici Samostana sv. Frane franjevaca konventualaca. Vjernici su imali priliku i za čašćenje moći sv. Ante u pozlaćenom relikvijaru u obliku svečeva poprsja s Djetetom Isusom u naručju.

Vrhunac proslave bilo je večernje euharistijsko slavlje kojim je predsjedao šibenski biskup Tomislav Rogić. Biskupa je prije početka slavlja na ulazu u crkvu dočekao gvardijan i rektor Svetišta fra Josip Ivanović s braćom samostana i prisutnim svećenicima grada Šibenika. Poljubivši križ i poškropivši sebe i okupljeni puk biskup se zadržao u molitvi pred Presvetim.

Na početku euharistijskoga slavlja sabrani puk Božji pozdravio je fra Josip Ivanović. Podsjetio je na mogućnost zadobivanja potpunoga oprosta na blagdan sv. Ante, a pokajnički čin biskup Rogić je zaključio svečanom formulom predviđenom Biskupskim ceremonijalom (O apostolskom blagoslovu, br. 1122 – 1126).

U homiliji je mons. Rogić, temeljeći ju na blagdanskim čitanjima, istaknuo lik sv. Ante kao blagovjesnika Božje ljubavi za čovjeka, koji „obdaren snagom duha i Riječi svoje suvremenike opominje i kori, poziva na obraćenje, oprašta grijehe i privodi Kristu. Bio je blagovjesnik siromasima, sužnjima i slijepima, kako naviješta još prorok Izaija.“

Na tome tragu, ustvrdio je predslavitelj, „Antun je sužnjima naviještao oslobođenje“. Zatim je uskliknuo: „Sveti Antune koliko bi nam tek danas tvoja riječ trebala, kad smo zarobljeni tehnologijama, trendovima, modama, ideologijama, materijalnim dobrima, ovisnostima svake vrste, lošim navikama, zarobljeni sebičnošću?!“

Ukazao je i na cilj života sv. Ante i svakoga vjernika. „Njegov je jasni cilj života bio: vječno spasenje – život s Bogom, zauvijek! Zato mu se molimo: da nam isprosi čistu dušu poput ljiljana koja neće podleći napastima svjetovnog i prolaznog, dušu koja će biti zagledana u vječnost, a sve kušnje sadašnjeg trenutka rješavati noseći Isusa u naručju, dati se od Gospodina voditi.“

Po završetku mise, u hodočasničkoj gesti i molitvi pred relikvijama sv. Ante mons. Rogić povjerio je svečevu zagovoru svoju Šibensku biskupiju o 725. obljetnici njezina utemeljenja, grad Šibenik i cijeli svijet te udijelio Papinski blagoslov uz pripadajući potpuni oprost koji je Apostolska pokorničarna dopustila povodom obljetnica franjevačke prisutnosti u Šibeniku, a posebno o 600. obljetnici posvete crkve sv. Frane.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor crkve sv. Frane pod ravnanjem orguljašice Veronike Paić.

Prije središnjeg slavlja euharistije fra Josip Ivanović slavio je misu s roditeljima i djecom. Po završetku je održan blagoslov djece i ljiljana te program za djecu ispred crkve koji je organizirao „Top events“.

Ove godine po prvi put je na blagdan sv. Ante slavljena misa i u 21 sat koju je predslavio povjerenik za Pastoral mladih Šibenske biskupije don Ante Vrcić.

Vjernici grada Šibenika i okolice za blagdan Sveca svega svijeta pripremali su se pobožnošću trinaest utoraka, te hodočašćima na grob sv. Ante u Padovu 11. ožujka i 10. lipnja.

U nedjelju 18. lipnja 2023. u 19 sati u crkvi sv. Frane bit će slavljena misa zahvale za Božja dobročinstva po zagovoru sv. Ante.