Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Ivana Pavla II. proslavljen u Poznanovcu

Poznanovec (IKA/TU)

Svečanu misu blagdana sv. Ivana Pavla II., u nedjelju 22. listopada 2023., u istoimenoj crkvi u Župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije – Mače, predslavio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško

Biskup Šaško uputio je vjernicima ohrabrujuće riječi i naglasio simboliku gradnje crkve posvećene Ivanu Pavlu II. baš u Poznanovcu. Pozvao je na zajedništvo i duhovni rast župe.

Misu su suslavili svećenici Zlatarsko-belečkog dekanata i umirovljeni svećenici Zagrebačke nadbiskupije. Pjevanje je predvodio župni zbor.

Na kraju slavlja domaći župni upravitelj vlč. Marko Toplak zahvalio je svim svećenicima i biskupu za zajedništvo u molitvi. Posebno je zahvalio župljanima koji su sudjelovali u pripremi proslave.

U četvrtak 19. listopada zvona crkve sv. Ivana Pavla II. zvoneći melodiju pjesme Krist na žalu nagovijestila su početak trodnevne duhovne priprave za proslavu. Okupljeni vjernici iz Mača i Poznanovca, kao i hodočasnici iz okolnih župa zajedno su slavili misu koju je predvodio upravitelj Svećeničkog doma sv. Josipa u Zagrebu mons. Juraj Jerneić, uz braću svećenike i župnika Toplaka.

Pjevanje je predvodio mješoviti župni zbor pod ravnanjem orguljaša Kristijana Lončarića. Mons. Jerneić se u propovijedi prisjetio životopisa sv. Ivana Pavla II. te je okupljene vjernike upoznao i sa svojom osobnom povezanošću s poznanovečkom crkvom. Također je najavio da će orgulje koje mons. Jerneić gradi za Poznanovec uskoro biti dovršene.

Drugog dana trodnevnice misu je predslavio župnik u Ozlju i Vrhovcu vlč. Željko Ivan Bakšić. Pjevanje su predvodili zborovi iz tih župa. Predslavitelj je okupljeno mnoštvo podsjetio na poticajne riječi Ivana Pavla II. i naglasio njegovu veliku ulogu kao pape u povijesti Katoličke Crkve.

Posljednjeg dana trodnevnice u Poznanovec su došli župljani iz susjednih župa, Konjščine i Belca, predvođeni svojim župnikom Milanom Pušecom. Vlč. Pušec se u propovijedi dotaknuo života naslovnika poznanovečke crkve i njegove svetosti. Pjevanje su predvodili zborovi susjednih župa.