Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov mora, brodica i ribara u Senju

Senj (IKA)

Posljednjeg dana trodnevnice uoči proslave blagdana suzaštitnice župe Senj Gospe Karmelske ili kako ju Senjani zovu Gospe Ribarske, održan je u četvrtak 15. srpnja blagoslov brodica, ribara i mora kao i svih živih bića koji se njime služe.

Obred je predvodio mr. Mario Gerić, rektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci u zajedništvu sa župnikom Senja i profesorom na riječkoj Teologiji dr. sc. Richardom Pavlićem, više svećenika koji su prethodnih godina bili na pastoralnoj službi u Senju kao i onih sadašnjih. Svećenici su svečanim ophodom došli do gata Svetog Nikole u Senju uz pjevanje Ivana Prpića Špike.

Na rivi je uslijedio blagoslov ribara, plovila i mora te svih onih koji se njima služe a koji je okupio brojne vlasnike brodica koji su se za tu prigodu našli na vezovima uz Bijelu obalu. Na obredu su bili i domaći i strani turisti kojima je to bio poseban doživljaj. Blagoslov mora uoči Gospe Ribarske je događaj kojemu se u Senju kao starom pomorskom središtu iz prethodnih stoljeća polaže velika pažnja, a taj je obred duboko urastao u crkvenu i društvenu povijest Senja.