Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov novoobnovljenih pilova poklonaca u župi Močile

Koprivnica (IKA)

U koprivničkoj Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama, u središtu prigradskog naselja Kunovec Breg obnovljen je drevni pil poklonac, objavio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Tradicionalno, svake posljednje subote u srpnju brojni vjernici te filijale okupljaju se oko pila poklonca i zajedno slave Gospodina.

Ove godine, inicijativom župnika mons. Leonarda Markača pil poklonac je temeljito obnovljen. Postavljena su četiri kipa: kip Majke Božje Bistričke, bl. Alojzija Stepinca, sv. Ane, i sv. Florijana. Kipovi su dar obitelji Jurja i Ružice Evačić te djece.

Svečanu euharistiju prigodom blagoslova novoobnovljenog pila poklonca predslavio je domaći župnik koji je zahvalio brojnim župljanima i udrugama bez kojih ni vjerski život toga kraja ne bi funkcionirao. Uz obitelj Evačić koja je darovala kipove svetaca, mons. Markač zahvalio je i Udruzi žena „Gorično srce“ čija je članica Marija Barać za tu prigodu napisala pjesmu svetoj Ani, mjesnim vatrogascima i svim župljanima koji su pridonijeli i pridonose boljitku župnog zajedništva.

Na istoj magistralnoj cesti prema središtu Koprivnice nedavno je blagoslovljena i novoobnovljena kapela Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa, poznatija kao kapela sv. Jožefa. Ta također drevna kapela svjedoči brojnim povijesnim previranjima. Iako je mnogima bila nepoželjna, zalaganjem župnika mons. Markača vraćena je u crkveno vlasništvo. Kapela je nekoliko puta obnavljana, te joj je vraćen stari sjaj. Zahvalivši brojnim okupljenim župljanima, župnik je istaknuo da je kapela redovito uređivana zahvaljujući brizi i zalaganju obitelji Zlatka Šulja.

Brojnim hodočasnicima u močilski kraj, ali i slučajnim putnicima kapela je vjerski putokaz i svjedok da na životnom hodočašću Bog svojih ne napušta.

Župa Močile relativno je mlada župa koja baštini brojne povijesne crkvene objekte oko kojih je potrebno voditi osobitu brigu. „Kako su naši djedovi i bake skrbili oko svoje baštine i mi se moramo truditi da iza nas ostane sačuvana naša kršćanska svetinja, naše crkve i kapele, hramovi Svevišnjeg“, poručio je mons. Markač.