Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov vode uoči svetkovine Bogojavljenja u varaždinskoj katedrali

Varaždin (IKA)

Uoči svetkovine Bogojavljenja blagoslov vode i večernju misu u varaždinskoj katedrali predslavio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s varaždinskim biskupom Božom Radošem.

Misa je započela blagoslovom vode i vjernika.

Blagoslovljenu vodu, simbol vode krštenja, nakon mise vjernici nose svojim kućama i kao što je objašnjeno na početku obreda blagoslova „krsni se blagoslov s čovjeka prelijeva i na stvari kojima se on služi i na prostore u kojima boravi. Zato se o Bogojavljenju blagoslivlja voda da se njome škrope prije svega ljudi, na spomen svoga krštenja, da čovjek postane svjestan svoga preporoda na sliku Kristovu. No tom se vodom škrope i stanovi, radionice, polja i stvari da se pokaže kako je Krist cijeli svemir otkupio i uzdigao i da će se svi stvorovi zajedno s čovjekom osloboditi ropstva raspadljivosti i sudjelovati u slavi sinova Božjih. Iz toga slijedi i obveza čovjekova da se u svom odnosu prema stvorenim stvarima ravna po načelima kraljevstva Božjega i da se njima služi na slavu Božju i na dobro braće ljudi.“

U homiliji je biskup Mrzljak rekao kako škropljenje blagoslovljenom vodom treba otvoriti oči vjere i podsjetiti na vlastito krštenje i da su krštenici kršćani gdje god se nalazili i što god radili.

Proslava svetkovine Bogojavljenja ili Sveta tri kralja poziva vjernike još jednom da dođu pred jaslice, da u malenom djetetu prepoznaju Boga. Takav dolazak Božji u malenom djetetu bio je neobičan, ali i danas, u ovom našem vremenu Bog dolazi na poseban način. U raznim nevoljama, potresima, ljudima koji su stradali vjernici su pozvani otkrivati nove jaslice, u unesrećenima prepoznati Boga koji pohađa. Sutrašnja svetkovina i blagoslovljena voda trebaju pomoći da kršćani žive svoj poziv u svakodnevnici i da znaju prepoznati Boga u njihovom vremenu, pojasnio je biskup Mrzljak.

Misu su suslavili i kanonici Stolnog kaptola, kancelar Ivan Rak i tajnik Marko Domiter.