Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljen dom „Punina života“ u Molvama

Molve (IKA)

Dom „Punina života“ blagoslovio je u petak, 8. prosinca 2023. u Molvama umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije franjevaca konventualaca u Marijinu svetištu u Molvama izgradio je i opremio objekt u okviru kojeg će se pružati usluge cjelodnevnog boravka za 18 osoba starijih od 65 godina.

U povodu završetka projekta slavljeno je misno slavlje koje je predvodio mons. Josip Mrzljak. Na misi su, između ostalih, bili prisutni provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Miljenko Hontić te definitor provincije o. Vladimir Vidović. Biskup Mrzljak je poručio kako će objekt poboljšati uvjete života starijim osobama te će im donijeti mir, zahvalnost i osjećaj pripadnosti.

Program je započeo konferencijom za medije. „Promatrajući društvo i cjelinu u kojoj se nalazi današnji čovjek željeli smo odgovoriti na njegove potrebe u svakoj životnoj dobi. Danas otvaramo prostor za one usamljene, često zaboravljene osobe, one u teškim životnim situacijama, osobe starije dobi. Ovo će mjesto biti njihov topli dom u kojem će moći pronaći utjehu i zadovoljstvo radosti susretanja s bližnjima, a po tome osjetiti i Božju blizinu“, rekao je župnik u Molvama o. Zdravko Tuba. „U dobi aktivnog starenja ovo je prigoda da osjetimo blizinu. Dom je obitelj, zato će ovo mjesto biti kao jedna obitelj, život jedni za druge“, kazao je.

Glavni cilj projekta je unapređenje socijalne infrastrukture kako bi se razvila mreža dostupnih usluga koja će određenim skupinama omogućiti ispunjavanje potreba u zajednici u kojoj žive i uključiti ih u procese aktivnog starenja. „Bili smo skeptični kada nam je ova mala župa došla s idejom o ovako velikom projektu. Ideje su dobile smisao, a upornost se isplatila. Ovaj prostor će doprinijeti kvaliteti života Općine Molve, kao i okolnih općina. Naši stariji sugrađani moraju imati dostojanstven život pun sadržaja, a ovdje će im biti to pruženo. Ovdje nije kraj, bit ćemo partneri i u drugim projektima te Molve, kao hodočasničko mjesto, uključiti i u razvoj turističke ponude“, istaknuo je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Projektom „Punina života“ nastoji se riješiti problem nepostojanja adekvatne socijalne infrastrukture za starije osobe na području Općine Molve. „Od samih početaka projekta 2018. godine, četiri godine od same prijave projekta, danas smo na kraju realizacije, sigurni da ovako velike projekte ne mogu završiti niti veće općine i gradovi. Mi smo uspjeli, uz zagovor Majke Božje Molvarske. Sada imamo nove sadržaje u općini, a provedba projekta pokazatelj je kako župe zajedno sa općinskim i gradskim vlatima mogu puno zajednički napraviti na dobrobit svih žitelja“, rekao je načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan.  Zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu te najavio kako je u pripremi novi projekt interpretacijskog centra i hostela u Pastoralnom domu.

Samostan je potpisnik Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih i strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. za projekt „Punina života KK.08.1.3.04.0004 u partnerstvu s Općinom Molve i Koprivničko-križevačkom županijom. Ukupna vrijednost projekta je 10.210.415,36 kuna.

Novoizgrađeni objekt predstavlja mjesto gdje će osobe moći provoditi do 10 sati dnevno uz zadovoljenje svojih socijalnih, rekreativnih, edukativnih i drugih potreba pritom sudjelujući u aktivnostima (rad u vrtu, edukacije i prijenos znanja i sl.) koje potiču aktivno uključivanje u zajednicu te aktivan doprinos zajednici sa svrhom omogućavanja života u zajednici kao jednog od temeljnih ljudskih prava.