Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljen kip svete Ane u Smrtiću

Smrtić (IKA)

Gvardijan franjevačkog samostana Petrićevac o. Domagoj Šimić je na spomendan sv. Joakima i Ane, u utorak 26. srpnja, tijekom mise koju je predslavio, blagoslovio kip sv. Ane u filijalnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Smrtiću, u Župi Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima.

Kip svete Ane, majke Blažene Djevice Marije, je umjetnički rad akademskog kipara Slavena Miličevića iz Zagreba. Darovala ga je iseljenica iz Kanade Marina Omazić. Njezina nakana je da sve prognanike iz Bosne i Hercegovina i Srbije ohrabri po toj ustrajnoj majci i da se svi koji su izgubili svoj rodni dom, zajedno s Blaženom Djevicom Marijom okupljaju oko njezine majke te traže blagoslov i utjehu za svoje obitelji koje su rasute po cijelom svijetu.

O. Ivo Brezović, dosadašnji župnik Župe Duha Svetoga – Gornji Bogićevci rekao je da je taj kip simbol snage povratka i novog života u Hrvatskoj gdje su se naselili brojni prognanici iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

U propovijedi je o. Šimić rekao je da Katolička Crkva slavi spomendan sv. Ane i sv. Joakima, roditelja Blažene Djevice Marije koji svojim životima i danas, nakon toliko godina svjedoče o jednoj pravoj i istinskoj ljubavi prema Bogu i Božjim zakonima.

Govorio je o krijepostima svetih Ane i Joakima, svetaca koji su aktualni i danas, nakon dvije tisuće godina. „Oni nas potiču da ih slijedimo“, kazao je.

Na kraju mise vjernici filijale Smrtić predali su darove o. Ivi Brezoviću koji nakon desetogodišnjeg službovanja u njihovoj župi odlazi u Župu svetog Vida u Okučanima.