Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljene i otvorene jaslice u vrtiću “Marija Petković – Sunčica” u Subotici

Subotica (IKA)

Jaslice pri vrtiću “Marija Petković – Sunčica” koja djeluje pri Predškolskoj ustanovi “Naša radost” u Subotici, a u kojem se odgojno-obrazovni rad odvija na hrvatskome jeziku, blagoslovljene su i svečano otvorene u petak, 22. ožujka. Jaslice, koje su dio kapitalnog projekta hrvatske zajednice u Srbiji „Rasti gdje si posijan“, koji financira Vlada Republike Hrvatske, blagoslovio je subotički biskup Franjo Fazekas.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić istaknula je kako je to veliki dan za hrvatsku zajednicu i za Grad Suboticu. “Ovo samo jedna trećina projekta ‘Rasti gdje si posijan’. To je drugi kapitalni projekt hrvatske zajednice koji financira Vlada Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od 960.000 eura. Dvije simbolike su danas tu: projekt se zove ‘Rasti gdje si posijan’ a u vrtiću imamo dva drveta koja simboliziraju da očekujemo, želimo i potičemo da naša djeca ostaju, rastu i doprinose zajednici u kojoj su rođena, ovdje u Republici Srbiji. Druga simbolika su tri Marije koje čuvaju ovaj vrtić. To su Marija Montessori, s. Marija Petković i Blažena Djevica Marija. Ovaj projekt je od izuzetnog značaja jer je u njemu sudjelovalo više subjekata: Katolička crkva i Hrvatsko nacionalno vijeće koji uglavnom rade sve veće projekte zajedno, a ovoga puta bili su uključeni i Grad Subotica i Predškolska ustanova ‘Naša radost’. Zato mislimo da ovaj projekt ima dodatnu vrijednost, ne samo za hrvatsku zajednicu, nego i za čitav Grad Suboticu jer ćemo dobiti mjesta u našim vrtićima”, rekla je Vojnić.

I ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov istaknuo je važnost događaja: „Kao što Vlada Republike Srbije ima razvijene programe podrške interesima i potrebama srpske zajednice u Hrvatskoj, svjedočimo i da Vlada Republike Hrvatske ima razvijene programe podrške interesima i potrebama hrvatske zajednice u Srbiji. To može biti snažan polog daljem razvoju odnosa između dvije države jer podrška koju dvije zajednice dobivaju iz svojih matičnih domovina vrlo je snažan znak potvrde naporima koje one čine kako bi sačuvali svoje zajednice, unaprijedili određene procese, razvijali svoje institucije i bili na korist pripadnicima svojih zajednica. S druge strane, ovo su ulaganja koja ostaju kao trajna vrijednost državi u kojoj mi živimo i u tom smislu, mislim da svi u Srbiji danas, a napose pripadnici hrvatske zajednice, trebamo biti zadovoljni jer smo još jednom posvjedočili da smo konstruktivni čimbenik unutar hrvatsko-srpskih odnosa i da našim postupanjima i kad je u pitanju držanje prema Srbiji i kad je u pitanju razvijanje odnosa s Hrvatskom, gradimo jedno zajedništvo i posvećeni smo dobru koje može biti na korist svima”.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas koji je ponovio jasnu opredijeljenost Hrvatske da bude potpora Hrvatima u Srbiji. “Svih ovih osam godina mandata premijera Andreja Plenkovića pokazali smo da snažno stojimo uz našu hrvatsku zajednicu u Srbiji i tako ćemo raditi i dalje na dobrobit svih ovdašnjih Hrvata. Ovi projekti koje toliko uspješno provode Hrvatsko nacionalno vijeće i svi oko njih, služe prije svega zajednici ali i daju vjeru da entuzijazam i sve ono što nosi hrvatska zajednica ovdje ide u smjeru da nema brige za njihovu opstojnost. Kao Vlada Hrvatske pružat ćemo i dalje potporu Hrvatima u Srbiji i u političkom i u moralnom i u ljudskom smislu da njeguju vrijednosti po kojima se prepoznaju Hrvatima. Skrb za djecu, pogotovo u predškolskom odgoju, pridonijet će tome da oni kasnije postanu mladi ljudi koji će biti na ponos svojim obiteljima, svojoj zajednici, i da će, ako Bog da, danas-sutra, svim onom što će steći kroz proces obrazovanja, kojemu smo također potpora, i vještinama koje će steći, oplemenjivati život svoje obitelji, svoje zajednice, Republike Srbije a isto tako i matične Republike Hrvatske”, kazao je Milas.

S. Silvana Milan iz Družbe kćeri milosrđa TRS sv. Franje Subotica izrazila je zadovoljstvo realizacijom ovog projekta: “Ovo su snovi koji rastu od 2001. kada smo otvorili ovaj vrtić, od tada je još bilo potrebe za jaslicama. Ideja je rasla s godinama dok se na kraju nije i ostvarila. Uloga časnih sestara ovdje je višestruka. Ova zgrada je sagrađena 1930. i tu je otvoren prvi vrtić u Subotici. Blažena s. Marija Petković je sve svoje snage upućivala u rad s djecom jer je znala da je to najvažnije u životu: kako se dijete postavi na noge tako će poslije odrasti. Mi smo nastavili taj hod i stigli evo do današnjega dana”.

Građevinski radovi na ovom objektu počeli su u kolovozu 2022. rušenjem stare kuće koja je dar Teze Nimčević. Novoizgrađeni objekt je ukupne površine 237 četvornih metara – dio za jaslice iznosi oko 150 četvornih metara, uz prateći objekt od 44 četvornih metara, a dvorište, u kojem je smješteno igralište, je površine oko 460 četvornih metara.
Novoizgrađene jaslice blagoslovio je subotički biskup mons. Franjo Fazekaš.