Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljeno spomen-obilježje „Trag svjetla“ za poginulog vatrogasca Gorana Komlenca

Orašac (IKA)

U organizaciji Grada Dubrovnika i Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika u Ljupču je u ponedjeljak 31. srpnja 2023. otkriveno i blagoslovljeno spomen-obilježje „Trag svjetla“ u znak sjećanja na dubrovačkog vatrogasca Gorana Komlenca koji je 31. srpnja 2022. stradao na području Orašca u akciji gašenja požara, izvijestio je Grad Dubrovnik.

Spomen-obilježje „Trag svjetla“ prema projektu arhitektonskog ureda Proto-Arch podignuto je na strmom i teško pristupačnom terenu između sela Ljubač i Gromača, upravo na mjestu stradanja vatrogasca Komlenca.

„Gubitkom Gorana Komlenca izgubili smo vrsnog profesionalaca, ali iznad svega humanog i plemenitog čovjeka iznimne životne energije. Osobita toplina, privrženost obitelji, velikodušnost i taj široki osmijeh činili su ga prepoznatljivim i cijenjenim u krugu prijatelja, njegovih kolega i brojnih poznanika. Goran se svom pozivu davao do krajnjih granica. Zanijemjeli smo pred njegovom neustrašivošću, srčanošću i profesionalnoj veličini koju je pokazao u kobnim trenucima koji su ga, nažalost, stajali života. Ovo duboko duhovno i dirljivo spomen obilježje podignuto je ne samo kao trajni znak sjećanja na našeg Gorana, nego kao podsjetnik svima nama na važnost i snagu plemenitosti, požrtvovnosti i ljubavi prema bližnjemu i prema svome domu“, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Gradonačelnik je zahvalio svima koji su podarili svoje vrijeme, znanje i stručnost u realizaciji tog projekta. Uz autoricu projektanticu Leu Đurović Ruso i njen tim, u izvedbi spomenika Goranu Komlencu sudjelovali su izvođači Texo Molior i kamenorezački obrt Keops. Nadzor je proveo Srđan Todorovski, Dimenzija projekt d. o. o., za geodetske usluge bio je zadužen Ilija Margaretić – Geo Grupa d. o. o., a dubrovački vatrogasci dopremili su kamen do mjesta spomenika. Gradonačelnik je zahvalio i pročelnici Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Pauli Pikunić Vugdelija, te poimenice mještanima Orašca i Gornjih Sela koji su također dali svoj obol projektu.

Prigodni govor pred okupljenima održali su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Stjepko Krilanović i autorica spomenika Lea Đurović Ruso.

Autorica je rekla da krug predstavlja simbol života i prikazuje etape Goranovog ljudskog života. Kamen mijenja teksturu od grube na početku do sjajne poliranosti, simbolizirajući put u vječnost. Kamen je na jednom mjestu raspuknut i označava Goranovo stradanje, a kamena vertikala završava s obilježjem križa.

Spomenik je otkrila supruga preminulog Iva Komlenac uz prisustvo djece. Obred blagoslova predvodio je gvardijan Samostana svetog Jeronima u Slanome fra Stjepan Klarić.

Događaj su glazbom pratili Klapa Ragusavecchia, Stijepo Gleđ Markos i Goran Karan, a posebne trenutke označili su prelet kanadera i oglašavanje sirena vatrogasnih vozila.

Komemorativni program počeo je poslijepodne polaganjem vijenaca na grobu Gorana Komlenca na mjesnom groblju u Orašcu. Uslijedila je misa zadušnica u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije, koju je predslavio župnik u Orašcu o. Dariusz Nowak.