Budi dio naše mreže
Izbornik

Blaženi Alojzije Stepinac i sveti Nikola na Trnjanskoj Savici

Zagreb (IKA)

U župi blaženoga Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu druge nedjelje došašća 8. prosinca radosno je proslavljena svetkovina sv. Nikole u predvorju OŠ Jure Kaštelana, privremenom sakralnom prostoru. Organizirala ju je maštovito Udruga građana „Stepinčeva Savica“'. Za ovu prigodu jedan od župljana bio je Stepinac, a drugi sv. Nikola.

Nakon mise prvo je Stepinac došao obići i ohrabriti svoje na misi okupljeno stado koje još čeka crkvu, župljane koje mu je nakon njegova proglašenja svetim Gospodin prije dvadeset godina povjerio da im bude pastir i zaštitnik.

Došao je u reverendi i kao nekoć u Krašiću s bombonima u džepovima da daruje djecu. Doveo je i svojega nebeskog prijatelja sv. Nikolu, koji je onda provjerio znaju li djeca tko je sveti Nikola te jesu li dobra i jesu li zaslužila darove. Podsjetio ih je da je on ne samo zaštitnik djece nego i pomoraca i da su mu za pruženu zaštitu pomorci u znak zahvale darivali makete brodova koji se mogu vidjeti u mnogim primorskim crkvama. Sveti Nikola zatim je dijelio djeci darove, a ona su mu s oduševljenjem i bez straha prilazila.

Sto i desetero djece primilo je prikladni dar uz koji je kao podsjetnik na blaženoga Alojzija Stepinca bila i kratka poruka sa Stepinčevim tekstom te poveznica s Udrugom građana „Stepinčeva Savica“.

Ovo je Nikolinje bilo svojom originalnošću iznimno dojmljivo i za pamćenje i dobra poveznica nebeskoga zaštitnika župe bl. Alojzija Stepinca i svetoga Nikole.