Budi dio naše mreže
Izbornik

Bogoslov Marko Mikić primio kandidaturu za Krčku biskupiju

Mali Lošinj (IKA)

Uoči svetkovine sv. Kvirina Sisačkog, zaštitnika Krčke biskupije u subotu 3. lipnja, tijekom svečanog euharistijskog slavlja u crkvi Blažene Djevice Marije na Malom Lošinju koje je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak, bogoslov III. godine Marko Mikić primljen je među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata Krčke biskupije.

Uz biskupa, na misi su suslavili rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, odgojitelj vlč. Josip Đurin te svećenici Lošinjskog dekanata.

„Isusovo nas djelovanje uvijek usmjerava ka istini i vodi slobodi“, istaknuo je mons. Petanjak u propovijedi. „Ta istina najbolje se očituje u svjedočanstvu samoga ljudskog života i otvorenosti prema njoj“. Međutim, nastavio je biskup Petanjak, čovjek se boji istine jer se tada čovjek uvijek osjeća razgolićeno i ne može ništa sakriti. Zato je važno uvijek prijanjati uz istinu, a upravo se to može postići prijanjanjem uz Božju riječ, rekao je.

Božja riječ, zapisana u Svetom pismu, uvijek je ista, no ona se uvijek očituje na drugačiji način kako bi čovjek neprestano otkrivao nove spoznaje, istaknuo je biskup. Na kraju propovijedi, biskup je ohrabrio bogoslova Marka da još više osluškuje Gospodina i da na taj način još snažnije slijedi njegove stope.

Nakon propovijedi uslijedio je čin primanja među kandidate koji je zaključen biskupovom blagoslovnom molitvom. Na kraju slavlja, biskup je čestitao Marku i njegovim roditeljima te ga ohrabrio za daljnji hod prema svećeništvu.