Budi dio naše mreže
Izbornik

Božanska liturgija sv. Ivana Zlatoustog u Vukovaru

Vukovar (IKA)

Blagdan sv. Antuna Padovanskog proslavljen je u četvrtak 13. lipnja u franjevačkoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, uz redovite mise, i po istočnom obredu.

Na božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog, nakon nekoliko godina prekida, okupili su se grkokatolički vjernici iz Vukovara i Petrovaca, kao i vjernici Župe sv. Filipa i Jakova. Liturgiju je služio grkokatolički župnik Župe Krista Kralja u Vukovaru o. Oleg Zakaljuk, a koncelebrirali su grkokatolički župnik u Petrovcima o. Vladimir Sedlak, umirovljeni grkokatolički župnik u Vukovaru o. Vladimir Magoč i župni vikar Župe Sv. Filipa i Jakova fra Marijan Ligenza.

Vlč. Oleg u homiliji je istaknuo brojna „čuda koja je sv. Antun činio, proizašla iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu“. Po završetku liturgije okupljenim svećenicima i vjernicima župnik i gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra Tonio Vučemilović zahvalio je na dolasku te podsjetio da se za blagdan sv. Antuna Padovanskog liturgija po istočnom obredu, prije današnje, slavila posljednji put 2003. godine. Izrazio je nadu da će se u budućnosti nastaviti ta tradicija.

Liturgijsko pjevanje predvodile su časne sestre bazilijanke, koje žive u samostanu u Vukovaru.

Tijekom cijeloga dana franjevačku crkvu je pohodio veliki broj katoličkih i pravoslavnih vjernika koji su u klaustru franjevačkog samostana, pred kipom sv. Antuna, palili svijeće i izricali molitve za svoje i potrebe bližnjih.