Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićna duhovna obnova za pripadnike OS-a BiH

Sarajevo (IKA)

U sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu, koja služi i za duhovne potrebe vjernika Vojnog ordinarijata u BiH (VOBiH), upriličena je 14. prosinca božićna duhovna obnova i ispovijed vojnika Oružanih snaga BiH i djelatnika Ministarstva obrane BiH, prenosi nedjelja.ba.

Duhovna obnova okupila je katolike koji djeluju pri vojsci u Sarajevu, Rajlovcu, Butmiru,  Pazariću i na Palama, to jest, iz vojne kapelanije Sv. Ivana Kapistrana, koju predvodi generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić, i kapelanija Bl. Ivana Merza, koju predvodi vlč. Ivo Jezidžić.

Najprije je prigodno razmatranje i ispit savjesti održao vlč. Jezidžić. Nakon duhovne priprave uslijedila je prigoda za pristup sakramentu pomirenja, a na raspolaganju za sakramentalnu ispovijed bili su vrhbosanski nadbiskup i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić te nazočni svećenici.

Euharistiju je potom predslavio nadbiskup Vukšić uz koncelebraciju, između ostalih, mons. Čuturića i vlč. Jezidžića. Nakon navještaja Božje riječi, nadbiskup Vukšić pročitao je svoju božićnu poslanicu u kojoj je istaknuo da je Božić svetkovina kojom se kršćani sjećaju ljudskoga rođenja svetoga Djeteta i za taj blagdan se spremaju kroz razdoblje došašća koje treba biti vrijeme duhovne priprave i obraćenja.

“No, osim sjećanja na rođenje Sina Božjega, važno je prepoznati da se kroz cijelo vrijeme došašća najavljuje također Kristovo buduće ‘rođenje’, odnosno njegov dolazak prema obećanju koje ponavljamo u Vjerovanju da ce On na kraju vremena doći u slavi i suditi živima i mrtvima i da njegovu kraljevstvu neće biti kraja. U tom smislu cijeli ljudski život je ‘dugo došašće’ čija je svrha pripraviti se za taj budući slavni dolazak Kristov. Tako, svetkovina Božića istovremeno podsjeća na dva Isusova dolaska: na fizičko rođenje kad je u obliku čovjeka došao na ovaj svijet i priziva njegovo buduće slavno „rođenje” u kojemu ljudski život nalazi svoju svrhu, konačno osmišljenje i opravdanje jer mu neće vise biti kraja”, kazao je, između ostalog, mons. Vukšić.

Poslije mise za sve sudionike priređen je domjenak i druženje u Domu Oružanih snaga. Tom prigodom Božić su nazočnima i njihovim obiteljima kući čestitali general bojnik Ivica Jerkić, zamjenik Ministra obrane Mijo Krešić te nadbiskup Vukšić.