Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićna poruka riječkog nadbiskupa Mate Uzinića

Rijeka (IKA)

Poruku riječkog nadbiskupa Mate Uzinića za Božić 2023. donosimo u cijelosti.

Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim! (Lk 2,14)

U ovom našem svijetu i vremenu u kojem se među ljudima i narodima sve više opažaju netrpeljivosti i jačaju podjele, u kojem zveket oružja sve više nadjačava pjesmu neba, upravo nam najviše nedostaje mir. Ali gdje naći mir i kako ga graditi?

Drage sestre i braćo, dragi prijatelji!

Kada se one betlehemske noći otvorilo nebo da bi javilo pastirima blagovijest o rođenju Spasitelja – Krista Gospodina, silna nebeska vojska započela je svoj veličanstveni hvalospjev, koji je prepjevan u mnogim našim lijepim božićnim pjesmama: Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim! Hodeći u susret Gospodinu o Božiću ove godine, koja je obilježena ratovima, sukobima i nemirima na više strana svijeta, ne možemo ne zamijetiti posebno onaj dio nebeske pjesme koji govori: na zemlji mir ljudima. Da, u ovom našem svijetu i vremenu u kojem se među ljudima i narodima sve više opažaju netrpeljivosti i jačaju podjele, u kojem zveket oružja sve više nadjačava pjesmu neba, upravo nam najviše nedostaje mir. Ali gdje naći mir i kako ga graditi?

Silna nebeska vojska koja u Betlehemu pjeva nad događajem Božjeg utjelovljenja u osobi Isusa Krista: Slava Bogu na visini, mir ljudima miljenicima njegovim, ne izražava ovim samo neku želju. Ovo je više od želje, ispovijest vjere da nam je u betlehemskom Djetetu Isusu objavljena Božja slava i naviješten mir ljudima, Božjim miljenicima. Betlehemsko Dijete je Isus, Sin Božji i Krist – Mesija. On je Božji izabranik kojega su čekali naraštaji „da obasja one što sjede u tmini i sjeni smrtnoj, da upravi noge naše na put mira“ (Lk 1,79). On je i Božji pomazanik poslan „blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje“ (Lk 4,18-19). Doista, rođenjem Isusa Krista približilo se kraljevstvo nebesko. I njegovi su dobri plodovi vidljivi u njegovim riječima i djelima, kao i u riječima i djelima mnogih njegovih učenika, od početaka Crkve pa sve do danas. Ti plodovi nisu uvijek jasno vidljivi. Oni su naizgled  neprimjetni, sitni jer se mir probija u svijetu malim, ali ustrajnim koracima, počevši od Kristovih, a onda i naših svakodnevnih običnih riječi i malih gesta bratstva, milosrđa i ljubavi.

Drage sestre i braćo, mir mesijanskog vremena ne može se dogoditi bez nas. Nemojmo stoga dopustiti da nas paralizira strah i osjećaj nemoći pred nečim što nas prividno nadilazi. Umjesto toga molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem, uputimo ponajprije svoje molitve Bogu kako bi „mir Božji koji je iznad svakog razuma“ ponajprije čuvao naša srca i naše misli u Kristu Isusu (usp. Fil 4,6-7). Tada možemo postati graditelji mira počinjući od vlastitog srca jer kao što svaki rat počinje najprije u ljudskom srcu, tako u srcu počinje i mir. Kako bismo to mogli, važno je pročistiti svoje srce i krenuti putem osobnog obraćenja, dopustivši Duhu Svetome, koji je razliven u našim srcima, da nas preobrazi i učini ljudima na sliku Kristovu. Anđeoska pjesma božićne noći postat će tada stvarnost i našega života. Ostvarit će se i u nama i oko nas veliki dar mira koji nije samo odsutnost rata i sukoba nego je i punina svega dobra za kojim čezne svako ljudsko srce. Isus tu puninu dobra, koja je mir, naziva Božje kraljevstvo. Neka utjelovljenje Sina Božjega u betlehemskom Djetetu, koje je sjeme tog Božjeg kraljevstva na zemlji, i sve Isusove riječi i djela koja su nam prenesena u evanđeljima, a znak su njegove blizine i rasta, budu naša zvijezda vodilja. Tom zvijezdom vođeni moći ćemo se i mi, usred teškoća i usprkos njima – ratovima i drugim životnim nedaćama, i o ovogodišnjem Božiću pridružiti anđeoskim korovima. I s nadom za mir u Isusovoj domovini, Ukrajini, kao i svim drugim mjestima gdje se ratuje, ali i drugdje, osobito u našim obiteljima i našim srcima, krenuti u Betlehem radosno pjevajući pjesmu mira: Slava Bogu na visini, mir ljudima miljenicima njegovim!

Stari crkveni pisac Origen piše: „Što zapravo tebi koristi da je Krist jednom došao u ljudskom tijelu, ako ne dođe do tvoje duše?“ Zamolimo stoga Gospodina Isusa Krista, novorođeno betlehemsko Dijete, da se rodi i u našim srcima, da dođe u naše duše, u naše živote, da nas svojim Duhom Svetim, kojega nam je darovao da bismo mogli nastaviti njegovo djelo izgradnje Božjeg kraljevstva, kraljevstva mira i ljubavi, obnovi i preobrazi:

Gospodine Isuse Kriste, pomozi nam da postanemo ljudi u kojima tvoja ljubav i tvoj mir postaju vidljiva stvarnost! Pomozi nam da postanemo mirotvorci, širitelji tvoga mira, mira koji će najprije zavladati u nama kako bismo ga onda i drugima mogli dati!

Blagoslovljen Božić i bila vam mirom ispunjena nova 2024. godina!

U Rijeci o Božiću 2023.

Mate,
nadbiskup