Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićni ciklus: Blagoslov adventskog vijenca i paljenje prve svijeće

Zagreb (IKA)

Tekst s obredom blagoslova adventskoga vijenca i obredom paljenja svijeća tijekom prvoga tjedna došašća pripremio je liturgičar vlč. mr. sc. Tomislav Hačko.

Blagoslov adventskoga vijenca/panja i paljenje prve svijeće na njemu slavi se u subotu uvečer (u vrijeme molitve Prve večernje), na Prvu nedjelju došašća, a može se uklopiti u kontekst euharistijskoga slavlja ili časoslovnu molitvu večernje. Blagoslov se može slaviti i u obiteljskome ozračju, pri čemu predvoditelj blagoslova može biti glava obitelji ili neki drugi njezin član.

Četiri svijeće na adventskome vijencu dobile su i svoja imena, a mogu biti i različitih boja. Prvu se obično naziva Svijećom proroka i Svijećom nade (zelene boje); drugu Svijećom Betlehema i Svijećom spasenja (ljubičaste boje), treću Svijećom pastira i Svijećom radosti (ružičaste boje); a četvrtu Svijećom anđela i Svijećom pouzdanja (crvene boje).

Predložak za Obred blagoslova adventskoga vijenca/panja i obred paljenja svijeća na njemu tijekom prvoga tjedna došašća može se preuzeti na stranicama Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst pripremio: liturgičar vlč. mr. sc. Tomislav Hačko