Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićno čestitanje u Vojnom ordinarijatu

Zagreb (IKA)

Tradicionalno božićno čestitanje u Vojnom ordinarijatu u Zagrebu održano je u petak 16. prosinca, objavljeno je na službenim stranicama Vojno-redarstvene biskupije.

Na čestitanju su sudjelovali vojni ordinarij Jure Bogdan, umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac, generalni vikar don Marko Medo, biskupski vikari vlč. Frano Musić i don Slavko Rajič, vojni i policijski kapelani, djelatnici Vojnog ordinarijata, pomoćnici vojnih i policijskih kapelana, članovi Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu (MORH) i Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom (MUP). Tajnica Vojnog ordinarijata s. Martina Vugrinec vodila je kroz program susreta.

Generalni vikar don Marko Medo predstavio je godišnje izvješće o radu Vojnog ordinarijata za 2022. godinu. Prethodna godina na poseban je način obilježena 25. obljetnicom osnutka Vojnog ordinarijata te je više događaja u znaku upravo te proslave, a osobito 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu i zahvalno hodočašće Vojnog ordinarijata u Rim. S posebnim naglaskom istaknuto je 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd koje se ove godine ponovno održalo, nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa. Uz to, predstavnici Vojnog ordinarijata sudjelovali su na 18. hodočašću Oružanih i redarstvenih snaga BiH na Bobovac i na drugim granskim, pokrajinskim, vojnim i policijskim hodočašćima (Sinj, Udbina, Ludbreg, Ilok, itd.). Osim toga, svake godine u dušobrižničkom radu biskupije posebno mjesto zauzimaju duhovne vježbe za pojedince i za bračne parove djelatnike MORH-a, GS OS i MUP-a. Don Marko je u govoru primijetio da „kao što na prvi Božić nije bilo mjesta za Isusa u svratištu tako i danas ima sve manje mjesta za njega u životu i srcima ljudi. U takvome svijetu, naš poziv ostaje donositi Isusa drugima.“

Biskup Bogdan zatim je uputio pastirsku riječ i iznio razmišljanje o vjeri. Istaknuo je kako temelj kršćanske vjere nije nekakva „Božićna bajka“ kao što nameće sekularizirani svijet. „Temelj naše vjere je u povijesnome događaju Isusova utjelovljenja i rođenja u Betlehemu. Temelj naše vjere je u Istini, u povijesnoj osobi Isusa Krista koji nam se objavljuje kao Put, Istina i Život! ‘Što bijaše od početka, što smo čuli, što smo vidjeli očima svojim, što razmotrismo i ruke naše opipaše o Riječi, Životu – da, Život se očitova, i vidjeli smo i svjedočimo, i navješćujemo vam Život vječni, koji bijaše kod Oca i očitova se nama – što smo vidjeli i čuli, navješćujemo i vama da i vi imate zajedništvo s nama.’ (1 Iv 1,1-3)

Vjera nije puki običaj ni tradicija, nego osobno prianjanje Bogu. Vjera živa, vjera djelotvorna nije skup nekakvih teorija, umovanja, spekulacija…’Za kršćane vjerovati u Boga nerazdruživo je povezano s vjerovanjem u onoga koga je on poslao, Sina njegova, Ljubljenoga, u kojemu je sva milina. Bog nam je rekao da ga slušamo.’  Vjerovati znači imati i truditi se imati osobni odnos s Bogom živim, sa Spasiteljem, s Isusom“, istaknuo je biskup.

Premda vjera nije nešto što mi zaslužujemo nego je besplatni Božji dar, kako bi vjera rasla potrebno je hraniti tu vjeru s Božjom riječju – Svetim pismom. Na izvoru Svetoga pisma vjera se napaja i razvija, pojasnio je vojni biskup.

Mons. Bogdan je istaknuo kako je osnovni pokretač djelovanja kršćana u svijetu živa vjera u Boga živoga. „Iz vjere i u vjeri se oblikuje naš kršćanski identitet, grade se naši međuljudski odnosi, iz vjere izrasta, živi i ostvaruje se poslanje naše Vojno-redarstvene biskupije.. Mi živimo iz vjere. Pastoralni uspjesi ne mogu se mjeriti samo analitički, po broju ostvarenih projekata, uspješnih hodočašća, duhovnih vježbi… Uspjesi djelovanja članova Kristove Crkve očituju se po rastu vjere. A vjera se učvršćuje u molitvi, kroz molitvu… Vjernici se moraju moliti za svoje pastire, a pastiri za vjernike“, rekao je biskup.

„Od svih Kristovih vjernika, laika i svećenika očekuje se da budu vjerodostojni i predani u apostolskom poslanju, da budu pravi svjedoci evanđelja. Kako bi uistinu bili svjedoci Evanđelja, kako bi naša riječ imala snagu, iza nje mora stajati živa vjera“, pojasnio je.

Mons. Bogdan je okupljenima na božićnom susretu poručio da u ovom vremenu nađu vremena za sebe, za svoj duhovni život, za temeljitu ispovijed, kao i za odmor i vrijeme sa svojim obiteljima. Zahvalivši na pastoralnoj zauzetosti i djelovanju, biskup Bogdan je okupljenima čestitao Božić i Novu Godinu.