Budi dio naše mreže
Izbornik

„Bratstvo za poznavanje i suradnju“

Abu Dhabi (IKA)

Gotovo šest mjeseci nakon potpisivanja Deklaracije o ljudskom bratstvu, koju su potpisali papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmed Al-Tayyeb, 22 muslimanska intelektualca i vjerskih vođa potpisali su dokument od 15 stranica kako bi potvrdili potporu deklaraciji iz Abu Dhabija.

Polazišna točka s koje nema povratka – tim je riječima, kako prenosi ‘La Croix’, skupina od 22 muslimanska intelektualca – suniti, šijiti i sufi, među kojima i vjerski vođe – nazvali Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot, potpisanu u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tijekom posjeta pape Franje od 3. do 5. veljače ove godine. Riječ je o zajedničkom dokumentu potpisanom zajedno s velikim imamom Al-Azhara Al-Tayyebom, kako bi se istaknulo da je kultura dijaloga put za život u miru, uz uzajamno poznavanje, prenosi Vatican News.

U dokumentu muslimanskih intelektualaca naslovljenom „Bratstvo za poznavanje i suradnju“, o deklaraciji o ljudskom bratstvu govori se kao o institucionalnom događaju bez presedana u povijesti odnosa između kršćana i muslimana, znaku otvaranja novoga razdoblja usmjerenoga prema priznavanju legitimnosti i providnosne različitosti objava, teologija, jezika i vjerskih zajednica.

Dvadesetdvojica muslimanskih vođa i intelektualaca napominju, osim toga, da se različitosti više ne smatraju pozivom na osvajanje ili na prozelitizam, ili pak izgovorom za jednostavnu izvanjsku toleranciju, nego su one prigoda kako bi se u praksi primijenilo bratstvo koje je poziv sadržan u Božjem naumu o svemu stvorenom. Zbog toga je međureligijski dijalog, koji preporuča Kur’an, danas bitan.

Predsjednik Talijanske muslimanske vjerske zajednice imam Yahya Pallavicini istaknuo je da je potpisivanje deklaracije u Abu Dhabiju potaknulo podjele u muslimanskom svijetu, te da nisu nedostajale kritike zbog inicijative Ujedinjenih Arapskih Emirata, koju je ostvario veliki imam Al-Azhara. Neki vjerski predstavnici odlučili su ne potpisati dokument „Bratstvo za poznavanje i suradnju“. Tko je potpisao namjerava prihvatiti poziv na izgradnju ljudskoga bratstva dalje od vjerskih granica. Namjera je promicati lokalne inicijative na temelju te deklaracije, također na akademskoj razini, stvarajući tako mrežu potpore dijalogu između kršćana i muslimana, rekao je imam Pallavicini.