Budi dio naše mreže
Izbornik

Brzojav sudionika 62. teološko-pastoralnoga tjedna papi Franji

Zagreb (IKA)

Brzojav sudionika 62. teološko-pastoralnoga tjedna Svetom ocu Franji, koji je potpisao veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Sveti Oče,

na trodnevnom znanstveno-pastoralnomu skupu promišljat ćemo o preobrazbi svećeništva u promjeni epohe. Na taj način želimo pridonijeti nastojanjima cijele Crkve da pronađe istinski sinodalni put koji će pridonijeti aktivnom sudjelovanju svih vjernika u misiji Crkve. Na osobit način želimo staviti u središte samo svećeništvo, jer pitanje njegovog identiteta, vi, Sveti Oče, vidite kao zadatak koji Bog traži od Crkve u trećem tisućljeću. Tema svećeništva nije rezervirana samo za neke jer su u kontekstu sinodskog hoda Crkve svi vjernici pozvani promisliti o temelju svojega poziva. U svom promišljanju naglasak stavljamo na to da je svećenik čovjek Crkve koji služi Božjem narodu, a svoje svećeništvo živi od euharistije i sakramenta pomirenja da bi mogao očitovati svoju ljubav prema Bogu i povjerenom stadu.

Kroz temu preobrazba svećeništva u promijeni epohe, otkrivat ćemo izazove pred kojima se osoba svećenika danas nalazi, te koja su to područja njegovog djelovanja i rada, da bi odgovorio na izazove vremena. To ćemo učiniti osvješćujući teologiju kršćanskog poziva, kao i temu zajedništva utemeljenu na trinitamoj ekleziologiji koja jača sinodalnu i misionarsku Crkvu. Više puta ste i sami istaknuli da želite svećenika koji miriše na svoje ovce, koji je blizak čovjeku i liječi njegove rane. U tom smislu, analizirat ćemo i pogrešne vizije svećeništva, osobito klerikalizam koji se izolira od povjerenog mu naroda i postavlja se iznad njega. Osvijetlit ćemo i temu celibata kao proročkog i eshatološkog znaka ali, i kao duhovnu dimenziju kreposti čistoće. Svjesni važnosti koju svećenik ima u liturgiji Crkve propitkivat ćemo i dinamiku odnosa između svjetovnog i svetog. Uvjereni smo da se Kristovo svećeništvo ne mijenja, ali da današnje vrijeme zahtijeva nova područja djelovanja kao i nove putove svećeničke formacije.

Sveti Oče, dok mi, hrvatski biskupi, prezbiteri, đakoni, redovnici i redovnice te vjernici laici iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i iz drugih krajeva Europe, na ovogodišnjem 62. Teološko-pastoralnom tjednu što ga u Zagrebu od 25. do 27. siječnja organizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zajedno promišljamo o temi preobrazbe svećeništva u promijeni epohe, molimo vaš apostolski blagoslov za naše napore na ovome području. A mi, u svoje molitve uključujemo vas, sve biskupe i prezbitere kao i cijelu Crkvu. Neka vam ove napisane riječi prenesu iskrenu i zahvalnu ljubav Crkve u hrvatskomu narodu, koji vam i ovom prilikom izražava svoju odlučnu vjernost.

U Zagrebu, 25. siječnja 2022.