Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije ljubav iskazuje konkretnim djelovanjem

Split (IKA)

Prigodom proslave Nedjelje Caritasa koja se obilježava na treću nedjelju došašća, donosimo pregled aktivnosti Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

Odlukom biskupa, u svim župama na području Hrvatske biskupske konferencije, treća nedjelja došašća slavi se kao Nedjelja Caritasa. Taj dan napose treba posvetiti molitvi za potrebite, odbačene te one na rubu društva i siromaštva. Također, na Nedjelju Caritasa prikuplja se milostinja za potrebe župnih, biskupijskih i nacionalnog Caritasa u Hrvatskoj.

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije je pastoralna i karitativna ustanova koju je utemeljio nadbiskup Frane Franić da bi kroz njezino djelovanje ljubav prema svakoj osobi u potrebi bila konkretna. Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije se s nekoliko programa pomoći skrbi za više od 3 tisuće osoba u potrebi. Svakodnevno u Caritasovoj pučkoj kuhinji dijeli se oko 100 obroka najpotrebitijim građanima. Uz kuhani obrok korisnici dobiju donirane mliječne proizvode, meso, voće i povrće te razgovor, blizinu i utjehu. Za one koji žive na udaljenim mjestima ili ne mogu dolaziti po topli obrok u blagovalište, osmišljen je program  mjesečnih bonova za hranu u trgovini, a približno 400 obitelji nalazi se na programu povremene (šest puta godišnje) pomoći – organizirane podjele paketa s hranom.

Također, Caritas dijeli odjeću i obuću koja se odlaže u trezore ispred zgrade Caritasa (Zrinsko-Frankopanska 43, Split). Iako se radi o korištenim stvarima, važno je čuvati dostojanstvo čovjeka u potrebi te stoga sve donirano treba biti čisto i uredno. Uz to, za sve što je djeci potrebno brine se dječji Caritas pod nazivom „Dječji osmijeh“.

Od 2011. Caritas vodi Sklonište za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, jedino na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Sklonište je sigurno i povjerljivo mjesto na kojem se uz topli obrok, odjeću i obuću, korisnicima pruža savjetovanje i psihosocijalna podrška 24 sata dnevno. Od rujna 2019. s radom je započelo i Savjetovalište u kojem je dostupna besplatna psiho-socijalna pomoć i podrška svim ugroženim i osobama u potrebi.

Da bi pomogao svima koji su suočeni s teškim zdravstvenim stanjima, Caritas na raspolaganju ima i mali kućni hospicij: bolnički kreveti, invalidska kolica i druga ortopedska pomagala, a svake godine pomaže obiteljima koje žive u neadekvatnim uvjetima, pri adaptaciji ili izgradnji stambenog prostora.

Za socijalno ugrožene učenike i studente Caritas svake godine dodjeljuje dvadeset novih stipendija na temelju preporuke župnika, socijalnog statusa obitelji te redovito upisane godine studija. U suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Centrom za socijalnu skrb provodi i program rada za opće dobro. Taj program odnosi se na prekršitelje zakona koji su kaznu zatvora do jedne godine zamijenili za humanitarni rad. Uz to, provodi i program posebne obveze, kao i projekt M.O.R.E. sufinanciran od Europske unije, kojim nastoji pružiti podršku maloljetnicima koji su počinili neko prekršajno ili kazneno djelo.

Caritas sudjeluje i u raznim drugim akcijama, poput: dodjela drva za ogrjev, prigodnih blagdanskih akcija, raznih akcija Hrvatskog Caritasa, akcije „5 za 1“ kojom se pet obitelji sa stalnim primanjima zajednički brine o jednoj obitelji u potrebi.

Srce Caritasa su volonteri. Dovoljno se, po preporuci župnika, javiti u Caritas u Zrinsko-Frankopanskoj ulici 43 u Splitu te tako vlastitim radom sudjelovati u povratku ljudskog dostojanstva svakom čovjeku.