Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Zagrebačke nadbiskupije pohodio svoje bolesne korisnike

Zagreb (IKA)

U povodu Svjetskog dana bolesnika koji se obilježava na spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, 11. veljače, Caritas Zagrebačke nadbiskupije pohodio je korisnike usluge „Pomoć u kući“ donoseći im duhovnu i tjelesnu okrjepu.

Papa Franjo je u Poruci za Svjetski dan bolesnika istaknuo: „Teško nam je, naime, biti u miru s Bogom kad su naši odnosi s drugima i sa samim sobom prekinuti. Zato je tako važno, i kad je riječ o bolesti, da se cijela Crkva ugleda u primjer milosrdnog Samarijanca iz Evanđelja, kako bi postala vrijedna “poljska bolnica”: njezino poslanje, naime, osobito u povijesnim okolnostima kroz koje prolazimo, izražava se u ostvarivanju skrbi. Svi smo ranjivi i krhki; svi trebamo tu suosjećajnu pažnju koja se zna zaustaviti, pristupiti, iscijeliti i podići.“

Vođen Papinim poticajem zagrebački Caritas je i ove godine je Svjetski dan bolesnika obilježio prigodnim pohodom starijim i bolesnim osobama – korisnicima usluge „Pomoć u kući“. Zaposlenici i volonteri Caritasa obišli su tridesetak korisnika te im donijeli prigodne darove, a rektor i duhovnici Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa u pratnji bogoslova pohodili su ih noseći im duhovnu okrijepu – sakramente pomrenja, bolesničkog pomazanja i euharistije.

Među Caritasovim korisnicima „Pomoći u kući“ je i Stanka, koja će za osam dana napuniti devedeset i četiri godine. Ništa je ne boli, kako je rekla, samo je umorna od starosti. Donedavno je sama kuhala ali je u tom razdoblju izgubila petnaest kilograma jer bi nekada i zaboravila skuhati pa sada ima dostavu obroka iz jednog doma za starije i nemoćne osobe.

Caritasova gerontodomaćica počisti mi stan, po potrebi ispegla rublje, donese potrepštine iz trgovine, plati režije, popriča sa mnom jer od prijatelja nemam nikoga više živog – ističe korisnica Stanka. Za tu pomoć Caritasa kaže da joj zlata vrijedi. Rado se s veseljem i zahvalnošću prisjeća i Caritasovih darova za Božić, Uskrs i Dan bolesnika. Zahvalna je za pomoć koju joj Caritas pruža olakšavajući joj tako starost i ublažavajući samoću.

Korisnici Vlasti, koja je 9. veljače navršila je 83 godine života, „Pomoć u kući“ iz Zagrebačkog Caritasa dolazi već oko tri godine. Budući da je još prilično samostalna – kuha za svoju djecu, sama pere rublje, prošeta psa, ide u trgovinu… – pomoć joj se pruža dvaput mjesečno. Kaže da joj je Caritasova gerontodomaćica kao prijateljica, a ponekad i savjetnica. S radošću ju dočekuje i voli kada darivaju jedna drugu malim znakovima pažnje. Do prije tri mjeseca Vlasta je još sama običavala otići biciklom do tržnice ali se krajem prošle godine jako razboljela pa mjesec i pol nije mogla iz kreveta. Kralježnica joj se pet milimetara pomaknula i pritisnula živac u kuku, zbog čega je imala jako velike bolove.

„Kad mi je bilo najgore, samo sam rekla: ‚Bože, ja hoću još živjeti, nemoj me još uzeti!‘ Mogu samo reći: ‚Vjera me moja spasila.‘“ Zbog svega toga ali i zbog osteopenije, sada od kuće ide samo pješice i to ne dalje od obližnje trgovine, uz pomoć svoja dva štapa. Živi uredno, televiziju ne gleda mnogo, a voli čitati, rješavati križaljke, uzgajati cvijeće te bilježiti lijepe, nadahnjujuće misli, koje zapisuje na kuhinjski zid. Za sljedeću misao i molitvu kaže da je napisala prilikom jednog hodočašća i da joj je ona svakodnevno zvijezda vodilja: „Svako jutro kad se ustanem stanem pred raspelom i molim: ‚Isuse, dao si mi snage da sam se ustala, daj mi snage da radim i blagoslovi me.‘ I onda je sve lakše. Koračam, a on me drži za ruku.“

Skromno žive i supružnici Branko i Emilija, koje su povodom Svjetskog dana bolesnika posjetile Caritasove zaposlenice. Život im ipak malo olakšava dostava toplih obroka te Caritasova pomoć u kući, ali povremeno i pomoć u naravi. „Puno mi znači pomoć Caritasa i u odjeći i u hrani jer da mi niste dali hranu, od svoje penzije ne bih imala za drva“, zahvalila je Emilija, čiji je suprug nedavno bio operiran, a sada je dobro i može hodati.

Mnogo znači Caritasova pomoć u kući i korisnici Jelici, koja je teže pokretna i koristi štake ili hodalicu. Osim toga, više ne vidi dobro pa ne može sama podesiti za rad perilicu za rublje. Caritasova gerontodomaćica dolazi joj svaka dva tjedna.

Popis starijih i nemoćnih osoba za koje Caritas Zagrebačke nadbiskupije skrbi kroz uslugu pomoć u kući i na razne druge načine, tijekom čitave godine a ne samo prigodnim posjetom za Svjetski dan bolesnika, dugačak je. Tako je tijekom 2022. godine uslugu pomoći u kući primalo 65 korisnika, dok su 293 obitelji koje kod kuće njeguju bolesnog člana primile pomoć kroz posudbu bolesničkih kreveta, invalidskih pomagala i pelena za odrasle.