Budi dio naše mreže
Izbornik

Četvrti korizmeni susret za studente i mlade u Osijeku

Osijek (IKA/TU)

U organizaciji udruge Duhos održan je u utorak 22. ožujka 2023. četvrti korizmeni susret za studente i mlade u Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku.

Susret je vodio povjerenik za biblijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije i pastoralni suradnik Župe sv. Luke u Josipovcu vlč. dr. sc. Ivan Benaković s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Tema susreta bila je „Sreća i patnja“. Uvodnu molitvu predvodio je studentski kapelan vlč. Mario Žigman. Uslijedila je kateheza na temelju biblijskih čitanja 2 Kor 1, 3 – 10 i 2 Kor 11, 24 – 28 te je kroz primjer apostola Pavla vlč. Benaković govorio o odnosu patnje, sreće i trpljenja te kako se nositi s tim temeljnim stanjima kroz istinsku vjeru u Boga.

Vlč. Benaković ističe kako postoji nekoliko razloga patnje: patnja koju si sami nanesemo temeljnim grijehom oholosti i patnje uzrokovane drugim ljudima. Bog nas kroz patnju uči poniznosti, želi nam posvijestiti da mi nismo kreatori svoga života. Kada se nađemo u patnji trebamo se okrenuti Bogu zato što je on istinski iscjelitelj i tješitelj. Bogu trebamo iznijeti svoje boli i dopustiti da nas utješi. Naša duhovnost ne može opstati bez molitve, žrtve i odricanja. Ako odlučimo prolaziti kroz patnju bez molitve i Boga, put će biti teži i zahtijevat će puno više napora dok tragamo za zadovoljstvom. Čovjek ne može sve iskontrolirati, nego se treba pouzdati u Boga i prepustiti se njemu kako bi on mijenjao njegov život jer kršćanski život su borba i napredovanje – poručio je.

Na samom kraju, vlč. Benaković pružio je nekoliko korisnih savjeta za prevladavanje teškoće: bezgranično pouzdanje u Boga, osloboditi se sebe i svoje želje za kontrolom, moliti da se može izdržati bol i uvijek gledati jasan cilj da bi se uvijek moglo ići dalje prema Bogu, a onda u konačnici i zahvaljivati Bogu. Bog čovjeka stvara za sreću i radost, ne za patnju. Nije smisao patiti, patnja je tu da oblikuje i prolazeći kroz patnju se sazrijeva. Kristovo prihvaćanje patnje je bilo iz ljubavi prema čovjeku, On je prigrlio patnju te od njegova čuda i danas žive kršćani i to treba biti primjer svakom čovjeku.

Nakon kateheze uslijedilo je klanjanje križu tijekom kojega su se molile i Litanije Svetoga Križa koje je predvodio vlč. Benaković. Potom su nazočni imali mogućnost za slavlje sakramenta ispovijedi. Susret je završio druženjem.

Posljednji korizmeni susret u vidu euharistijskoga slavlja, bit će u utorak 28. ožujka s temom „Život, smrt i život – ili ne?“, a vodit ga će vlč. Petar Maskaljević.