Budi dio naše mreže
Izbornik

Četvrti petak Velike devetnice sv. Nikoli Taveliću u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku

Zagreb (IKA)

Četvrti petak Velike devetnice uoči blagdana sv. Nikole Tavelića proslavljen je na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, 7. listopada u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku.

Svečanu večernju misu predslavio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić, u zajedništvu s gvardijanom Samostana sv. Franje i rektorom svetišta fra Josipom Ivanovićem i župnikom Župe sv. Petra u Šibeniku fra Željkom Klarićem.

Temeljeći homiliju na naviještenim liturgijskim čitanjima mons. Mlakić započeo je pitanjem: “Što se to događa u glavi čovjeka vjernika koji traži Boga, a opet tako tvrdokorno ide protiv sebe i svoga spasenja? Da pored zdrave pameti ne shvaća, pored zdravih očiju ne vidi i pored zdravih ušiju ne čuje?”

Tumačeći odnos pismoznanaca i farizeja prema Isusu misnik je istaknuo da “taština i grijeh onečišćuju i zasljepljuju čovjekovo srce i pamet te on počinje gubiti osjećaj za istinu. Pod grijehom čovjek ne može pravo misliti o duhovnim stvarima. Nije kadar razlikovati što je to dobro i istinito, što od Boga dolazi, a što zlo i zabluda, što od zloga dolazi. Lako mu se dogodi da grijeh okreće u dobro a dobro u grijeh, laž u istinu a istinu u laž.”

Mons. Mlakić primijetio je da evanđeoska zgoda “neodoljivo podsjeća na mnoge današnje javne rasprave o gorućim pitanjima čovjeka i društva. Nevjerojatno je kako se tu olako zanemaruje istina, izvrću činjenice, jednostrano se tumače, zanemaruju se zdrav razum, pribjegava se dvostrukim mjerilima, podmetanjima, etiketiranjima neistomišljenika te kojekakvim drugim smicalicama.”

Kao uzor čvrste vjere i potpune predanosti Mlakić je naveo primjer Blažene Djevice Marije kao prve Isusove vjernice i učiteljice vjere. Ustvrdio je da “od nje najbolje učimo kada se njoj i s njom molimo”.

Homiliju je zaključio navevši misli raznih svetaca o snazi molitve krunice koja pomaže svakodnevnom svladavanju poteškoća i održavanju higijene duše. “U brizi za čistoću srca uzor su nam i sveci pa tako i naš sv. Nikola Tavelić. Vjerujemo da je i njemu kao redovniku franjevcu pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji bila na srcu”, dodao je.

Pobožnost Velike devetnice započela je 16. rujna, a nastavlja se sljedećeg petka kada će misu predslaviti župnik šibenske Župe sv. Jeronima na Meterizama fra Ante Bešlić. Molitveno-liturgijski program počinje u 18 sati krunicom Blažene Djevice Marije, nastavlja se Večernjom i pobožnošću sv. Nikoli Taveliću, a završava misom u 19 sati. Prilika za slavlje sakramenta ispovijedi bit će od 18:30.