Budi dio naše mreže
Izbornik

Četvrti petak Velike devetnice sv. Nikoli Taveliću

Šibenik (IKA)

Četvrti petak Velike devetnice uoči blagdana sv. Nikole Tavelića proslavljen je 6. listopada 2023. u crkvi sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku.

Svečanu misu predslavio je župnik Župe Našašća Svetoga Križa u Vodicama don Franjo Glasnović, izvijestili su iz Svetišta.

U propovijedi je don Franjo istaknuo da pravi Isusov učenik ne može dalje od svojega Učitelja jer, ako je Učitelj prezren, prezren će biti i učenik. Ako križ stoji kao mjerilo našega života, koji smo spremni prihvatiti i nositi, pokazat ćemo se kao vjerni nasljedovatelji Krista, po uzoru na sv. Nikolu Tavelića, rekao je don Franjo.

Citirajući kartuzijansko geslo „Križ stoji dok se svijet vrti“, don Franjo je ukazao na konstantu i ukorijenjenost križa u ljudskoj patnji jer sve se mijenja, ali Krist slavan s križa vlada. Misno slavlje pjesmom su animirali mješoviti župni zbor i dječji zbor.

Molitveno-liturgijski program započeo je pobožnošću Blaženoj Djevici Mariji, a nastavio se molitvom Večernje u čast sv. Nikoli Taveliću. Tijekom Velike devetnice vjernici imaju priliku moliti pred replikom najstarijega prikaza sv. Nikole Tavelića čiji se original čuva u Samostanu sv. Frane zajedno s izvještajem o mučeničkoj smrti Nikole Tavelića i braće mučenika.

Sljedećega petka, 13. listopada, misu će predslaviti župnik Župe sv. Josipa Radnika u Sisku fra Ivan Bradarić. Poslije mise bit će predstavljanje knjige Marije Hrsan, izvijestili su iz Svetišta.