Budi dio naše mreže
Izbornik

Četvrtog dana devetnice bl. Mariji Propetog molilo se za duhovna zvanja

Blato (IKA)

Na blagdan sv. Tome apostola i četvrtog dana devetnice prije blagdana bl. Marije Propetog, 3. srpnja, u Blatu na Korčuli molilo se za duhovna zvanja. Žalosna otajstva krunice predmolili su prvopričesnici.

Euharistijsko slavlje predvodio je župnik župe Presvetog Srca Isusova u Potocima kod Mostara don Josip Galić u koncelebraciji sa župnikom župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji Robertom Jugovićem i svećenikom Varaždinske biskupije Marinkom Prstecom.

Don Josip je u propovijedi govorio o daru i vrijednosti duhovnoga poziva: »Bog se služi ljudima za nas ljude. Znakoviti su Božji pozivi već u Starom zavjetu, primjerice, Abrahama i Mojsija, tolikih proroka kao Jeremije, Izaije, Ilije. Uvijek u svakom društvu i vremenu važna su zanimanja kao što su mehaničar, kuhar, medicinska sestra, liječnik, ali koje god zanimanje bilo sve je to kratkoga vijeka. Sjetimo se samo koliko truda uloži liječnik da izliječi nečije srca ili bubrege? Koliko novca, straha i neizvjesnosti za ono što će postati prašina. Zato je duhovno zvanje ispred svih drugih zvanja jer je zvanje, rad za vječnost, za neprolazno. Crkva ima poseban dan kad moli za duhovna zvanja, a posebice za svećenička zvanja. Isus svećeničko zvanje prispodobljuje slikom pastira. Stado bez pastira je izručeno na propast, mrtvo. Pastir izlaže svoj život za ovce. Traži izgubljenu ovcu. Tom slikom se Isus služi da bi nam pokazao koliko je značenje duhovnoga pastira. Mi propovijedamo neprolaznu istinu, Isusa Krista, život vječni«.

Istaknuo je da je iz obitelji Petković, među precima bl. Marije Propetoga, u 300 godina bilo 32 svećenika. Kada je bila proslava 50. obljetnice Družbe Kćeri Milosrđa, bilo je 50 sestara iz Blata. Na kraju je potaknuo na molitvu za duhovna zvanja i za dar vjere: »Molimo za one koji će nas upućivati u neprolazne vrednote. Molimo za dar vjere da možemo nešto započeti u životu, za dar nade da možemo na započetom ustrajati i za dar ljubavi da to dovršimo«.

Euharistijsko pjevanje predvodila je klapa »Manina« pod vodstvom prof. Dalije Gavranić.