Budi dio naše mreže
Izbornik

Čikaški nadbiskup kardinal Blase Cupich i papa Franjo susreli se u Vatikanu

Vatikan (IKA)

Sastanak Pape i kardinala Cupicha, poznatog po javnoj kritici službene izjave američkih biskupa objavljene uz inauguraciju novog predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena, održao se u subotu 30. siječnja u Vatikanu, dakle, točno deset dana nakon što je prisegnuo novi američki predsjednik, izvještava Catholic News Agency (CNA).

Predsjednik Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država nadbiskup Los Angelesa José Gómez / Foto: Vatican Media

Tiskovni ured Svete Stolice nije objavio nikakve detaljnije informacije o samom sastanku, osim da se dogodio. Kardinal Cupich ovih dana boravi u Rimu na sastanku Kongregacije za biskupe, a papa Franjo primio ga je u privatnoj audijenciji u Apostolskoj palači, izvijestila je u subotu 30. siječnja Catholic News Agency (CNA).

Kardinal Blase Cupich: Izjava američkih biskupa je prekritična prema novom predsjedniku  

Podsjetimo, kardinal Cupich je na Twitteru kritizirao izjavu predsjednika Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država nadbiskupa Los Angelesa Joséa Gómeza na dan inauguracije predsjednika Bidena, smatrajući je  prekritičnom i s premalo povjerenja prema novom američkom predsjedniku odnosno njegovoj politici.

U svome zapisu na toj društvenoj mreži, među ostalim, napisao je kako je “Biskupska konferencija SAD-a odaslala nepromišljenu izjavu, bez konzultacija sa Upravnim odborom, odnosno bez konzultacija s nadležnim tijelima unutar same konferencije koja okuplja katoličke biskupe u SAD-u, a što je uobičajena praksa prilikom slanja zajedničkih izjava koje predstavljaju i uživaju podršku američkih biskupa”.

Predsjednik SAD-a Joe Biden i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris / Foto: Kevin Lamarque/REUTERS/PIXSELL

Što je napisao predsjednik BK SAD-a José Gómez u povodu inauguracije Joea Bidena

Podsjetimo, u toj izjavi, za kardinala Cupicha spornoj i previše kritičnoj prema Bidenovoj administraciji, koju je potpisao nadbiskup Gómez u ime svih američkih biskupa, izražava se nada da će “Bog novom predsjedniku dati mudrost i hrabrost da vodi ovaj veliki narod kako bi se prevladale rane prouzročene pandemijom i podjelom zemlje”.

Međutim, u izjavi se nadbiskup Gómez osvrnuo i na najavljenu socijalnu i zdravstvenu politiku nove američke administracije koje, kako je napisao, “uključuju i projekte koji donose moralna zla i prijete ljudskom životu i dostojanstvu, poglavito u područjima pobačaja, kontracepcije, braka i roda” te da su ako se najavljene politike počnu provoditi “vjerske slobode Crkve i vjernika u opasnosti”.