Budi dio naše mreže
Izbornik

Članovi Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva pohodili Sisačku biskupiju

Sisak (IKA)

Sisačku biskupiju, stradalu u nedavnim potresima, na spomendan sv. Franje i Jacinte iz Fatime 20. veljače pohodili su članovi Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD).

Izaslanstvo je primio sisački biskup mons. dr. Vlado Košić, te dr. Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku i dr. Tonka Jozić Novinc, pročelnica Odjela za infektivne bolesti, inače također članovi HKLD-a. Izaslanstvo je predvodio predsjednik HKLD-a doc. dr. sc. Rok Čivljak uz prof. dr. sc. Danicu Galešić-Ljubanović, predsjednicu Podružnice HKLD-a “Branimir Richter” Zagreb i duhovnika Podružnice doc. dr. fra Draženka Tomića.

Biskup Košić upoznao je članove HKLD-a sa stradanjima u Sisačkoj biskupiji kao i planovima i aktivnostima koje se poduzimaju za obnovu oštećenih i porušenih crkava i civilnih objekata te aktivnostima Caritasa Sisačke biskupije i drugih institucija koje pomažu obnovu stradale biskupije. Dr. Dujmenović i dr. Jozić Novinc upoznali su goste s organizacijom rada bolničke službe za vrijeme epidemije bolesti COVID-19 kao i poteškoćama u pružanju zdravstvene skrbi proteklih mjeseci zbog značajnih oštećenja sisačke bolnice uslijed potresa koji se još uvijek ponavljaju na ovom ugroženom području. Nadu u skoru obnovu bude brojne donacije i pomoć koje stižu Sisačko-moslavačkoj županiji i Sisačkoj biskupiji ne samo iz svih krajeva Hrvatske već i iz inozemstva.

Odmah nakon vijesti o potresu i Upravni odbor HKLD-a pokrenuo je humanitarnu akciju tijekom koje su članovi HKLD-a donirali materijalna dobra i novčana sredstva koja su ovom prilikom uručena domaćinima. Materijalna dobra predana su Caritasu Sisačke biskupije, a doc. Čivljak ispred HKLD-a predao je biskupu Košiću donaciju od 20.000 kn za pomoć Sisačkoj biskupiji, a ravnatelju dr. Dujmenoviću donaciju od 20.000 kn za obnovu sisačke bolnice.

U izaslanstvu HKLD-a bili su još i dr. sc. Petar Bilić, dopredsjednik HKLD-a, prim. dr. Ivan Barišić, predsjednik Nadzornog odbora i dopredsjednik zagrebačke podružnice HKLD-a, mag. pharm. Andrea Koščec, tajnica zagrebačke podružnice i izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak, pročelnica Odjela za sestrinstvo Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Gosti su iznijeli biskupu Košiću kratki pregled povijesti i aktivnosti HKLD-a te pozvali sisačke članove i biskupa Košića da razmotre osnivanje podružnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva i u Sisku. Čestitavši izaslanstvu HKLD-a 30. obljetnicu utemeljenja Društva koju su proslavili protekli tjedan, biskup Vlado Košić spremno je prihvatio inicijativu za osnivanjem sisačke podružnice HKLD-a, a nazočni članovi HKLD-a iz Siska obećali osnovati Inicijativni odbor koji bi u lipnju o proslavi sv. Kvirina, zaštitnika grada Siska i Sisačke biskupije, organizirao osnivačku Skupštinu podružnice HKLD-a u Sisku.