Budi dio naše mreže
Izbornik

Članovi pokreta Vjera i svjetlo hodočastili u Gospino svetište na Trsatu

Rijeka (IKA)

Članovi zagrebačko-primorske regije pokreta Vjera i svjetlo hodočastili su u subotu 1. listopada u svetište Majke Božje Trsatske.

Vjera i svjetlo je međunarodni ekumenski pokret koji okuplja osobe s intelektualnim poteškoćama, njihove obitelji, prijatelje i duhovnike. Svrha je pokreta zajedno rasti u ljudskoj i kršćanskoj zrelosti kroz međusobno prihvaćanje, prijateljstvo i duhovnost. Pokret je osnovan 1971. godine, na hodočašću u Lourdesu, a od 1993. godine prisutan je u Hrvatskoj, gdje danas broji trideset i jednu zajednicu.

Hodočašće na Trsat bilo je zahvalno hodočašće zagrebačko-primorske regije Vjere i svjetla u prigodi 50. obljetnice osnutka. Sa svojim dokoordinatoricama Kristinom Rebom i Zrinkom Zubić te koordinatoricom Hrvatske provincije Dijanom Stanić, hodočastilo je oko 160 članova iz dvanaest zajednica: zajednica u probaciji iz Marije Bistrice, četiri zajednice iz Zagreba (Betlehem, Krijesnice, Sveti Leopold i Sveti Jeronim), po jedna zajednica iz Rijeke (Sveti Jeronim), Krka (Sveti Nikola), Zadra (Emanuel) i Siska (Betanija) te predstavnici iz triju zajednica iz osječko-slavonske regije (Radost, Plamen ljubavi i Zrno gorušice iz Osijeka).

Susret je započeo misom koju je predslavio duhovnik jedne zagrebačke zajednice, franjevac i profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, Stipo Kljajić. Koncelebrirao je fra Krunoslav Kocijan, gvardijan trsatskog samostana, koji je hodočasnicima iskazao toplo gostoprimstvo. Među ministrantima i pjevačima svojim su se velikodušnim angažmanom osobito istaknuli članovi s intelektualnim teškoćama. Oni su sudjelovali i u „oživljavanju“ evanđelja, tj. u vizualnom prikazu koji tim osobama pomaže da bolje razumiju svetopisamski tekst. Fra Stipo Kljajić je u propovijedi istaknuo važnost gajenja životne radosti, unatoč i usprkos svemu, i zahvale za dar susretanja Isusa u licima malenih.

Poslije zajedničkog obroka, na livadi ispred vanjskog oltara održano je živahno i radosno predstavljanje svake zajednice kroz pjesmu, riječ i glumu.

Susret na Trsatu završio je pohodom riječkog nadbiskupa koadjutora, mons. Mate Uzinića i zajedničkom molitvom u crkvi. Taj kratki, ali prisni ljudski i molitveni susret bio je obilježen uzajamnom zahvalnošću i zahvalnošću Bogu, radošću i jednostavnošću prepoznavanja Isusa Krista u njegovoj najmanjoj braći i sestrama. Mons. Mate Uzinić izrazio je svoju ganutost susretom sa zajednicom Vjera i svjetlo te je, ističući važnost takvih inicijativa u Crkvi i društvu, progovorio i o planovima Hrvatske biskupske konferencije glede brige o osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima.

U organizaciju hodočašća uključili su se gotovo svi članovi: osobe s intelektualnim teškoćama, njihovi roditelji, prijatelji i duhovnici. Svatko je svojim darom dao doprinos ovom susretu koji će svim sudionicima ovoga događaja dugo ostati u sjećanju i biti im poticaj za dublje življenje svojega poziva i poslanja u Crkvi i društvu.