Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva u Poljskoj proslavila Dan mučeništva poljskog klera

Varšava (IKA)

Na inicijativu Poljske biskupske konferencije 29. travnja slavi se Dan mučeništva poljskog klera, objavila ja Acistampa.

To je Dan sjećanja na tisuće svećenika, redovnika, redovnica i đakona žrtava nacističkog i komunističkog totalitarizma. Datum je vezan uz godišnjicu oslobađanja njemačkog koncentracijskog logora Dachau od strane američke savezničke vojske 1945. godine. Riječ je o glavnom mjestu pogubljenja članova poljskog svećenstva u Drugom svjetskom ratu. Nijemci su ondje pogubili 868 od 1 773 zatočena poljska svećenika. U Dachauu je bilo zatočeno ukupno 3 000 katoličkih svećenika iz različitih zemalja. Tijekom cijelog Drugog svjetskog rata ubijen je svaki peti poljski svećenik (njih oko dvije tisuće od ukupno 10 000). Ubijeno je također više od 600 redovnika i redovnica. Neke biskupije izgubile su 70-80% klera u odnosu na prijeratno razdoblje.

Poljski povjesničari ističu herojsko držanje posvećenih osoba tijekom Drugog svjetskog rata. Najpoznatiji od njih je franjevac konventualac sv. Maksimilijan Marija Kolbe, koji je u koncentracijskom logoru Auschwitz položio život umjesto zatvorenika Franciszeka Gajowniczeka. Među ubijenim svećenicima bilo je također mnogo vojnih kapelana.

Zatočeni svećenici u Dachauu dali su zavjet da će, ako prežive logor, hodočastiti u svetište Svetoga Josipa u Kališu (Kalisz). Dana 29. travnja 1945., nekoliko sati prije nego su Nijemci uspjeli provesti u djelo plan o pogubljenju svih zatočenika i uništenju čitavog logora, Amerikanci su ušli u Dachau oslobodivši 33 000 osoba, među kojima i 856 svećenika. Prema odluci Poljske BK glavno mjesto proslave Dana mučeništva poljskog svećenstva je svetište sv. Josipa. To je mjesto postalo odredištem zahvalnog hodočašća svećenikâ koji su preživjeli koncentracijski logor Dachau. Misu je ove godine slavio mons. Grzegorz Suchodolski iz Siedlcea. Biskup biskupije Kališ mons. Damian Bryl pozvao je da se, zbog pandemije, svećenici iz cijele Poljske ujedine u molitvi putem interneta.