Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkve i dalje prve na udaru usred oružanog sukoba u Mjanmaru

Loikaw (IKA)

Crkve u većinski kršćanskim državama u Mjanmaru i dalje su prve mete vojne hunte usred oružanog sukoba koji eskalira od državnog udara prije godinu dana, unatoč apelima biskupa i pape Franje, izvijestila je 17. veljače UCA News.

Mjesec dana nakon što je stradala katedrala u Loikawu, iz te biskupije dolaze vijesti da je eskalacijom sukoba ozbiljno pogođeno najmanje 15 župa, pri čemu je najmanje sedam crkvi stradalo u topničkim i zračnim napadima.

Iz biskupije Loikaw javljaju da se svakodnevno nalaze usred granatiranja, ali unatoč pogoršanju situacije ostaju u tom gradu sa stotinama interno raseljenih osoba, posebice staraca, žena i djece.

Dana 15. veljače, pogođena je zgrada u sklopu crkve Blažene Djevice Marije Kraljice mira u Doungankharu u općini Demoso. Razmjeri štete još nisu poznati jer crkveni službenici zbog borbi nisu mogli doći do crkve. Crkva Kraljice mira već je bila granatirana u lipnju 2021. godine.

U župi Doukhu u Loikawu u državi Kayah vojnici utaboreni u crkvi Presvetoga Srca Isusova prije nekoliko su dana uništili prozore i slike križnog puta. Podsjećamo, zvonik crkve uništen je prije nešto više od mjesec dana.

Na udaru su osim katoličkih i bogomolje drugih kršćanskih denominacija.

Prema podacima koje su objavili Ujedinjeni narodi, u Kayahu je od svibnja 2021. uništeno više od 650 kuća i drugih objekata uključujući crkve, samostane i škole. U državi Karenni je pak od 300 tisuća stanovnika njih 170 tisuća moralo napustiti svoje domove.

Od državnog udara 1. veljače 2021. vojna hunta se bori s naoružanim etničkim i lokalnim skupinama na više frontova, uključujući državu Kayah, gdje nastavlja s napadima na civile. Država Kayah, udaljeno planinsko područje, smatra se uporištem katolicizma u većinski budističkom Mjanmaru – od 355 tisuća stanovnika katolika je 90 tisuća, javlja UCA News.

Prema Godišnjem izvještaju organizacije Open Doors (World Watch List 2022) Mjanmar se nalazi na 12. mjestu zemalja u kojima su kršćani najprogonjeniji.

Mjanmarski biskupi uporno pozivaju na mir, na što je apelirao i papa Franjo na općoj audijenciji u srijedu, 2. veljače 2022. „Već godinu dana s bolom svjedočimo krvavom nasilju u Mjanmaru. Ponavljam zajedno s burmanskim biskupima apel da međunarodna zajednica radi na pomirenju između zainteresiranih strana. Ne možemo okretati glavu na drugu stranu pred patnjama tolike braće i sestara. Molimo Boga, u molitvi, da donese utjehu tom izmučenom narodu; njemu povjeravamo napore za mir“, poručio je tom prilikom Sveti Otac.