Budi dio naše mreže
Izbornik

Cvjetnica u sarajevskoj prvostolnici

Zagreb (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić i nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić predsjedali su liturgijskim slavljem bez naroda na Cvjetnicu, 5. travnja, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, prenosi nedjelja.ba.

Koncelebrirala su još osmorica svećenika među kojima su bili provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, rektor katedrale mons. Anto Meštrović, katedralni župnik i dekan Sarajevskoga dekanata preč. Mato Majić, kao i generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Na početku je kardinal pozdravio vjernike koji preko BHRT-a prate izravni prijenos mise te one koji euharistiju slušaju preko valova Radio Marije BiH. Potom je podsjetio što predstavlja Cvjetnica te blagoslovio maslinove grančice.

U navještaju Muke Gospodnje po Mateju ulogu Isusa imao je kardinal Puljić, čitač je bio dr. mons. Slađan Ćosić, a za druge uloge bio je zadužen mons. Tomašević.

Potom je uslijedila homilija u kojoj je kardinal tražio od vjernika da se malo „zaustave“ kako bi razmislili o onome što su čuli u navještaju. „U ovoj krizi koju proživljavamo postanimo svjesni da je Krist uzeo ljudsko tijelo i s nama živio. Zato je potrebno i u muci prepoznati njegovu prisutnost. Kada prolazimo kušnju sjetimo se njegove muke“, rekao je vrhbosanski nadbiskup, podsjećajući kako je „teško razumjeti Božju logiku koja je drukčija od ljudske“.

„Slušajući Muku Gospodnju moramo shvatiti Njegovu poniznost jer se današnji čovjek uzoholio i htio praviti kao Bog te Njegove zakone izvrtati. To se posebice odnosi na naravni zakon koji je čovjek uime demokracije promijenio. Poniznost nije u tome da uništavamo ono što jesmo, niti da se uzdižemo iznad onoga što smo. Poniznost znači prihvatiti stvarnost. Itekako smo doživjeli stresno kada je bio potres u Zagrebu. To nas je podsjetilo kako je čovjek malen. Upravo nas takvi događaji uče kako smo maleni“, rekao je kardinal Puljić, ističući da i obični virus čitavo čovječanstvo čini malenim.

„Zato trebamo biti svjesni naše ograničenosti te imati poniznost koja nas tjera da stavimo našu sigurnost u ruke Boga“, rekao je i potaknuo vjernike da „nauče nositi križ kako je to Isus činio“.

Nadalje je ustvrdio kako čovjek nije stvoren za trpljenje koje je donio grijeh. „Zato se valja otresti grijeha koji ne pripada Božjoj ljubavi. Razmatrajući Muku Gospodnju pronalazimo sebe i shvaćamo da valja živjeti svakodnevnicu u kušnji te ustrajan biti, ojačati vjeru koja će biti snaga u trpljenju te kušnji i usvajati Božju ljubav koja je drugačija od ljudskih mjerila“, rekao je kardinal Puljić i potaknuo da „molitva ohrabri kako bismo naše pouzdanje stavljali u Boga jer probleme ne možemo rješavati silom i bahatošću nego pouzdanjem u ljubav“.

Na kraju je zaželio da „Blažena Djevica Marija bude uz ljude kao što je bila uz svoga Sina kako bi svi mogli ustrajati do Golgote te potom dočekali uskrsnuće“.

Nakon popričesne upriličena je molitva za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije. Na kraju je kardinal zahvalio BHRT-u na izravnom prijenosu te podsjetio svećenike da, prema ranijim odlukama, ne dolaze u katedralu na misu posvete ulja u srijedu 8. travnja u 10.30 sati nego da je izravno prate, također, na programu BHRT-a

Euharistiju u izravnom prijenosu komentirao je đakon Vedran Ćosić.