Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakonsko ređenje u varaždinskoj katedrali

Varaždin (IKA )

Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u subotu 6. listopada u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Varaždinu misno slavlje tijekom kojeg je za đakone zaredio petoricu bogoslova. Red đakonata primili su Mladen Cikač iz župe Pohoda BDM Macinec, Andrija Kopjar iz župe BDM Kraljice svete krunice Remetinec, Dario Levanić iz župe svetog Mihaela arkanđela Sračinec, Mislav Mikac iz župe svete Elizabete Ugarske Jalžabet te Rafael Mikec iz župe svete Marije Magdalene Štrigova.

Na misi je koncelebriralo tridesetak svećenika Varaždinske biskupije, a u katedrali se okupio i velik broj vjernika iz obiteljskog i prijateljskog kruga mladih bogoslova.
Pozdravljajući okupljene vjernike, svećenike, bogoslove te njihove obitelj i prijatelje, biskup Mrzljak naglasio je kako je velika radost za varaždinsku Crkvu dobivanje novih članova, poslanika u vinogradu Gospodnjem.
Biskup je u propovijedi govorio o hodočašću svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine u Krašić održanom u povodu 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. „Blaženi Alojzije je govorio o svom pozivu kojeg je osjećao još u mladosti, ali u jednom trenutku života, kada je vidio negativne primjere svećenika, kao da je odustao. Dugo je razmišljao, ali pobijedila je Božja milost iznutra te je spremno rekao ‘evo me’ pouzdajući se u Gospodina. ‘U tebe se Gospodine, uzdam’ bilo je njegovo geslo, ali to mora biti geslo svakoga od nas. Vi, dragi kandidati, ulazite u Crkvu koja je poljuljana u svom ugledu zbog grijeha onih koji bi trebali biti svjetlo, svećenika i biskupa, koji nisu bili na visini zadaće koja im je povjerena po svetome redu. Kada smo vidjeli oko 400 svećenika u Krašiću, mogli smo vidjeti 400 dobrih svećenika, ljudi koji su izabrali put svećeništva i trude se živjeti. Tako je i svugdje u svijetu, ali ima i manjina koja je pogriješila te koja stvara sliku da je to karakteristika Crkve. Ali to ni izdaleka nije tako. Zato dragi mladi, ne dajte se pokolebati, budite ustrajni i pokažite da svećenik može biti na svome mjestu izvršavajući što se od njega očekuje, da služi Božjem narodu gdje god ga Crkva pošalje. Svi mi prolazimo kroz razne teškoće i nevolje, ali upravo tada mora biti prisutan taj ‘U tebe se Gospodine, uzdam’. Bog je velik, jer u čovjeku može činiti velika djela. To je bit svakog sakramenta. Ustrajmo u molitvi, jer ona nam je potrebna, a Bog po nama može puno toga velikoga učiniti“, rekao je ređenicima varaždinski biskup.